Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 13:32 |

Mautela i Mektić zabrinuti zbog neprovođenja operativnog sporazuma BiH i EUROPOL

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Šefica Odjela za BiH i Albaniju, Generalnog direktorata za politiku susjedstva i strategiju proširenja Evropske komisije Michella Matuela na današnjem sastanku s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem izrazila je zabrinutost zbog zastoja u provođenju operativnog sporazuma BiH i EUROPOL-a, te da implementacija tog sporazuma predstavlja veliki korak za BiH u procesu uspostave vladavine prava i evropskom putu BiH.

Mektić je istakao da će poduzeti sve da ne dođe do suspenzije tog sporazuma, jer bi to donijelo niz negativnih posljedica, jer bi BiH postala crna tačka u regionu i Evropi, i jedina država koja nema uspostavljenu punu saradnju s Evropskim policijskim uredom.

- Ta saradnja nam je veoma bitna u borbi protiv terorizma, ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije. Nažalost, zbog utjecaja politike nemamo dogovorenu kontakt tačku za saradnju s EUROPOL-om i jedina smo zemlja u regionu koja nije poslala oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu - kazao je Mektić.

Matuella je predstavila je plan aktivnosti koje Evropska komisija planira u predstojećem periodu u oblasti vladavine prava.

U delegaciji iz Brisela su pored Matuele bili i Alberto Cammarata, Jan Petry, te Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava u Delegaciji EU u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Europol o akciji 'Black tie' - Srušen najuži krug globalnog kralja droge

Europol razbiio veliku mrežu krijumčarenja migranata u Evropi, uhapšeno 19 krijumčara

MUP Srbije: U međunarodnoj akciji zaplijenjeno 2,7 tona kokaina

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu