Najave     | 31.01.2018. 14:31 |

Grant Vlade Japana za domove zdravlja u Sarajevu i Srebreniku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Vlada Japana dodijelila je grantove u iznosu od oko 1.000.000 KM za dva medicinska projekta, u Sarajevu i Srebreniku.

Radi se o oko 42.400 KM (21.678 eura) za nabavku aparata za ultrazvuk za potrebe Doma zdravlja Stari Grad u Sarajevu, te 57.100 KM (29.207 eura) za nabavku ambulantnog vozila za Dom zdravlja Srebrenik.  

Ceremonija potpisivanja grant ugovora bit će održana sutra u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu.

Dom zdravlja Stari Grad u Sarajevu osnovan je 1968. godine kao jedina primarna medicinska ustanova na tom području. Međutim, otkako dobro ne funkcionira aparat za ultrazvuk (koji se trenutno koristi) taj dom zdravlja ne može osigurati pacijentima odgovarajuće preglede.

Dom zdravlja Srebrenik osnovan je 1994. godine kao jedina primarna medicinska ustanova na tom području. Godišnje oko 1.100 pacijenata ima potrebu za ambulantnim vozilom, a tri ambulantna vozila koja taj dom zdravlja trenutno posjeduje su dotrajala te transport pacijenata se ne može pravilno obaviti.

Japan je jedan od najvećih bilateralnih donatora u Bosni i Hercegovini. Unutar različitih okvira (opća grant pomoć, zajmovi, tehnička saradnja i grantovi u oblasti kulture), japanska pomoć BiH je dosegla više od milijardu KM u posljednjih 20 godina, pokrivajući vitalne sektore osnovnih ljudskih potreba kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura.

Japan će nastaviti pomagati BiH s ciljem doprinosa socioekonomskom razvoju u tim ključnim sektorima, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada Japana osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 120.738 eura za tri projekta

Ministar Bevanda s ravnateljima domova zdravlja u HNŽ-u

Revizija pokazala da se efikasno ne upravlja ljudskim resursima u domovima zdravlja u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo