Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 31.01.2018. 14:47 |

Promovirana knjiga o narodnoj muzičkoj tradiciji u BiH i CD 'Sevdalinka'

FENA

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Promocija knjige "Pripovijedanje kroz pjesmu: narativni oblici u narodnoj muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine", autorice Jasmine Talam i CD-a "Tradicionalna narodna muzika Bosne i Hercegovine, Serija 2. Sevdalinka", urednice Tamare Karače Beljak promovirana je danas na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Oba izdanja imaju veliku vrijednost za muzikologiju i promociju narodne muzike u BiH, a izašli su u izdanju Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Recenzentica knjige Tamara Karače Beljak kazala je da je s radošću pročitala knjigu opisavši je osebujom. Dodala da bi ona treba biti obavezno štivo svakog studenta, profesora, akademskog radnika.

- Ja sam bila recenzentica knjige i ona je objavljena kao univerzitetsko izdanje. Knjiga je pisana iz ugla historije i teorije književnosti. Narativne dijelove tretira iz ugla muzikologije. Detaljno sam pregledala svih deset poglavlja i iscrpno su opisani historijski izvori istraživanja narativnih oblika u oblasti usmene književnosti. Kako je ovo prvi rukopis o narativnim oblastima iz etnomuzikologije, autorica je smatrala važnim navesti sve dostupne dokumente i bilješke koji ukazuju na fenomen pjevanja narativnih oblika na teritoriji BiH - rekla je Karače Beljak.

Voditeljica etnološkog odjeljenja Zemaljskog BiH Nirha Efendić dodala je da knjiga donosi studiju o historijskim bilješkama i narativnim formama.

- Posebno bih istaknula to što Talama posebnu pažnju posvećuje kazivačicama i kazivačima. Imala je zavidan uvid u izvore i istraživački senzibilitet. Ova studija je objedinila veoma značajno polje a koncipirana je u deset poglavlja - navela je Efendić.

Autorica knjige Jasmina Talam pojasnila je da je štivo usmjereno da skrene pažnju na kazivače jer, kako je kazala, postoji jako malo informacija u BiH o ljudima od kojih smo sticali znanje. 

Osvrnula se i na CD rekavši da predstavlja vrijedno izdanje.

- Prije dvije godine objavili smo Seriju 1 koji je bio posvećen pjevanju uz saz i nazvali smo ga 'Saz u Bosni'. Kolegica Tamara je napravila izbor zvučnih zapisa, dakle snimaka koji su nastajali od 1952. pa sve do 1990. godine. Izabrani primjerci, kojih ima ukupno 29, pripadaju i muškom i ženskom repertoaru. Ono što bih posebno naglasila je da danas veći broj žena koji pjevaju sevdalinku. Pjesme muških kazivača su vrlo zanimljive iz razloga što se danas uopšte ne mogu čuti - zaključila je Talama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana