Ekonomija     | 31.01.2018. 15:27 |

Predstavljeni rezultati projekta 'I ja idem na posao'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - U sklopu projekta “I ja idem na posao”, koji je realiziran uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, mlade osobe s Down sindromom, njih devet, bili su u prilici volontirati u šest kompanija u kojima su ukupno proveli više od 850 radnih sati, te stekli prva radna iskustva.

Istaknuto je to danas na konferenciji koju je povodom uspješne realizacije spomenutog projekta organiziralo Udruženje “Život sa Down sindromom FBiH”.

Radi se o projektu kreiranom na temelju Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH 2016-2021. i zaključaka UN-Komiteta za prava osoba s invaliditetom.   

Predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” Sevdija Kujović istaknula je kako je cilj projekta „I ja idem na posao“ bio mapiranje određenih prepreka s kojima se suočavaju mladi s Down sindromom u oblasti zapošljavanja i volontiranja, odnosno na tržištu rada, uključujući i još prisutne predrasude u tom pogledu.

Obraćajući se sudionicima konferencije, Kujović je ukazala na neophodnost apliciranja iskustava stečenih tokom realizacije spomenutog projekta, uključujući različite aspekte i aktere procesa zapošljavanja osoba s invaliditetom, počevši od porodice, obrazovnih institucija, službi i agencija za zapošljavanje, kao i poslodavaca.

Potcrtala je da se u kontekstu osposobljavanja za rad mladih osoba s Down sindromom nužno vratiti inkluzivnom obrazovanju, ocijenivši da njihova priprema za posao podrazumjeva kompleksan pristup i sinergijsko djelovanje različitih aktera, uz angažman na podizanju svijesti o mogućnostima i resursima koji se na tom planu nude.    

Kujović podsjeća da u FBiH postoji Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom putem kojeg se osiguravaju sredstva za stimulisanje odnosno finansiranje i sufinansiranje zapošljavanja osoba s invaliditetom, a koja svaki poslodavac može dobiti i iskoristiti.

Na pogodnosti i pozitivne refleksije projekata orijentiranih na zapošljavanje mladih sa Down sindromom ukazala je i članica spomenutog udruženja Senada Jusufbegović, čiji je sin sudjelovao u realizaciji danas razmatranog projekta, istaknuvši da je njegov radni angažman polučio izuzetno pozitivno iskustvo u smislu zadovoljstva vlastitim učinkom i integriranja u društvene tokove.

Jedna od osoba s Down sindromom koja je obuhvaćena projektom “I ja idem na posao” je i Emina Tarić koja je s novinarima podijelila radost novog iskustva, naglašavajući da joj je radni angažman bio najveća radost, te da joj je želja da radi s kompjuterima.

Dodala je da je da je u hotelu u kojem je bila radno angažirana bila izuzetno dobro  prihvaćena, ističući korektan i srdačan odnos koji je imala u sklopu radnog okruženja.

Uime poslodavaca uspješnu realizaciju projekta pozdravila je Dražena Vidović iz Marketing službe “CM-a”, ocijenivši da suradnja s Udruženjem "Život s Down sindromom FBiH" predstavlja iznimno pozitivnu priču, o čemu najneposrednije svjedoči stalno zaposlenje članice tog udruženja Azre Dedić u poslovnici CM-a u Bihaću.

Ocijenila je kako je njen radni angažman propraćen iznimno pozitivnim reakcijama, kako kupaca, tako i neposrednog radnog okruženja, izražavajući uvjerenje da će i drugi poslodavci - javne ustanove i privatne firme pokazati više zainteresiranosti za process zapošljavanja mladih osoba s Down sindromom.   

U sklopu konferencije upriličena je projekcija dokumentarnog filma „I ja idem na posao“ s porukom da je neophodno istrajavati na podizanju društvene svijesti o potrebama, pravu na rad, statusu i kreiranju jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom.  

Istovremeno, sudionicima skupa predstavljene su i Smjernice za posredovanje u zapošljavanju i volontiranju mladih s Down sindromom, koje je sačinila radna skupina u sklopu Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lendo: Neka vjera u Boga i radost Uskrsa budu putokaz prema jačanju zajedništva i povjerenja

Priopćenje za javnost ZŽ HDZ BiH Katarina Kosača TO Centar 2

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom