Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 16:38 |

Na registru boračko-invalidske zaštite oko 20.000 korisnika iz TK (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 31. januara (FENA) - U registru boračko-invalidske zaštite Federacije BiH je najveći broj ratnih vojnih invalida i porodica poginulih. Pristup spiskovima imaju i predstavnici kantonalnih i lokalnih boračkih predstavnika, te će se moći prijavljivati eventualne nepravilnosti. Svako ko bude podnio zahtjev za ostvarivanje bilo kakvih prava morat će donijeti karton o tome šta je dosad dobio od države.

Kako je kazao ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak, u registru se nalazi oko 20.000 pripadnika sa Tuzlanskog kantona.  

- Oko 10.000 korisnika porodične invalidnine iz reda porodica šehida i poginulih boraca, 8.000 korisnika lične ratne vojne invalidnine i oko 400 dobitnika najviših ratnih priznanja - istakao je Skopljak.

Ovo je, kako ističe, prvi korak u uspostavljanju registra i uskoro će biti uspostavljen registar svih pripadnika oružanih snaga. 

Boračke organizacije su zadovoljne uspostavljenjem zajedničkog registra ali smatraju da bi ovaj spisak trebalo proširiti i imenima demobilisanih boraca, koji do sada nisu prošli nijednu reviziju.

U februaru će predstavnici federalnog ministarstva za boračka pitanja posjetiti Tuzlanski kanton, te će nadležne u ovom kantonu obučiti na koji način se trebaju korisiti ovim registrom, unositi podatke i eventualne izmjene.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1411

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14FrguNThGDCmxFiwk9niUYN125T7NZWd?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'