Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 18:15 |

Bruxelles - Brkić se u sjedištu NATO-a sastao s veleposlanikom Alvargonzalezom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31.januara (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić sastao se danas u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu s veleposlanikom Alejandrom Alvargonzalezom, pomoćnikom generalnog tajnika NATO za politička pitanja i sigurnosnu politiku.

Brkić je upoznao Alvargonzaleza s aktivnostima ubrzanog puta BiH ka euroatlantskim integracijama, te o potrebi ubrzanja različitih aktivnosti s ciljem ispunjenja uvjeta za aktivaciju MAP-a.

Informirao je sugovornika i o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine naglasivši da sve lokacije, koje su od strane Predsjedništva BiH stavljene na listu perspektivnih, već koriste Oružane snage BiH i Ministarstvo obrane BiH te da institucije BiH, zajedno s NATO štabom u Sarajevu ulažu velike napore da se ovaj proces što prije kompletira.

Brkić je istaknuo da BiH ne smije biti izostavljena iz integracijskog procesa i da bi aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) bila jaka i pozitivna integracijska poruka koja bi stimulirala sve ostale reformske procese u zemlji.

Dodao je da BiH održava redovne bilateralne političke konsultacije s mnogim državama članicama NATO saveza te izrazio zadovoljstvo što su mnoge zemlje prepoznale napore koje je BiH napravila u ovom procesu i koje su svjesne važnosti stvaranja i održavanja sigurnosti i mira, ne samo na Balkanu, nego i u Europi.

Naglasio je važnost da BiH u izbornoj godini nastavi započeti proces reformi u ispunjavanju uvjeta iz Tallinna i izrazio uvjerenje da će se najkasnije do održavanja NATO samita, prepoznati ostvareni napredak i napraviti novi korak u NATO-BiH odnosima.

Također je Brkić ukazao i na važnost daljnjeg razvoja suradnje između BiH i NATO te je u tom kontekstu pozdravio nedavno usvajanje novog Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) između BiH i NATO za razdoblje od 2017.-2019. u kojemu su definirani ciljevi i aktivnosti koje BiH planira provesti u navedenom periodu.

Podsjetio je na angažman BiH u NATO - vođenoj operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, ali i u drugim mirovnim misijama, te informirao da u svim navedenim aktivnostima BiH potvrđuje svoju posvećenost i doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

Tijekom razgovora istaknut je značaj političke dimenzije Berlinskog procesa i značaj procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana NATO i EU u svjetlu aktualne sigurnosne situacije, ali i važnost politike „Otvorenih vrata“ te su razmijenjena mišljenja o situaciji u regiji.  

Zamjenik Brkić je izrazio zahvalnost ambasadoru Alvargonzalezu za podršku i posvećenost europskoj i euroatlantskoj budućnosti BiH, naglasivši da će BiH nastaviti provoditi aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, jačanje regionalne suradnje i provedbu politike dobrosusjedstva.

Alvargonzalez je naglasio da pruža punu podršku BiH u njenim nastojanjima da se što prije aktivira MAP i ubrza put BiH ka euroatlantskim integracijama.

Ukazao je na važnost ispunjavanja uvjeta i zadataka koji budu postavljeni pred BiH na njenom euroatlantskom putu jer na taj način BiH reformira i svoje institucije koje postaju efikasnije u službi građana BiH.

Pozdravio je razvoj političkog dijaloga između BiH i NATO te naglasio potrebu za jačanjem i praktične suradnje, posebno u implementaciji usvojenog „Pregleda obrane“.

U tom je kontekstu pozdravio nedavno IPAP-a između BiH i NATO za period 2017.-2019. kao važnog mehanizma za razvoj BiH-NATO odnosa.

Sagovornici su naglasili važnost Izvještaja o Politici otvorenih vrata čiji nacrt će biti kompletiran do sredine februara ove godine te dostavljen na razmatranje zemljama članicama NATO saveza.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da je upravo ovaj period izvrstan momenat i prigoda da se i putem bilateralnih sastanaka u glavnim gradovima zemalja članica EU i NATO predstavi dosadašnji napredak i ostvareni rezultati na našem europskom i euroatlantskom putu s ciljem aktiviranja MAP-a kao još jednog mehanizma u unapređenju NATO-BiH odnosa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo