Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 31.01.2018. 19:53 |

Mušić obišao gradilišta buduće vjetroelektrane i poslovne zone kod Mostara

FENA

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Laketić, direktor Elektrodistribucije Mostar Ragib Šuta i savjetnik potpredsjednice FBiH Salem Marić obišli su radove na vjetroelektrani Podveležje i poslovnoj zoni „Gajevi“ u Bijelom Polju kod Mostara.

Ugovor LOT 3 koji se trenutno izvodi na najvećem pojedinačnom projektu vjetroelektrana u Podveležju, čija će ukupna vrijednost iznositi više od 140 miliona KM, trenutno uključuje izgradnju pristupnih puteva u dužini od 10 kilometara i 15 montažnih platoa.

Sadašnja faza radova podrazumijeva iskope, izradu nasipa i tamponiranje, čija je vrijednost 5,5 miliona  KM.

Radove u u ovoj fazi izvodi konzorcij koji sačinjavaju: HP Investing, Amitea i Izgradnja Tojaga.

Rok za okončanje radova, čiji je izvođač Elektroprijenos BiH, a investitor Elektroprivreda BiH, je 20 juni 2018. godine.

Pristupni putevi i montažni platoi su preduslov kako bi se oprema vjetroagregata transportovala i montirala. Proizvedena električna energija u ovom vjetroparku, čija snaga bi trebala da bude 46 MW, bi se transportovala u elektroenergetski sistem.

Na području poslovne zone „Gajevi“ u sjevernom dijelu Grada Mostara, koja je koncipirana regulacionim planom nekadašnje Općine Sjever, do sada su osigurani elektroenergetsko napajanje i pitka voda, urađen je izvedbeni projekt saobraćajnica koji će biti glavna konekcija na koridor VC u sjevernom dijelu, te se radi projekt prikupljanja nekontroliranih voda.

Ova poslovna zona, u kojoj su već izgrađeni brojni poslovni objekti privrednih subjekata iz Mostara i Federacije BiH, kvalitetna je osnova za buduća ulaganja, jer se svi radovi odvijaju na osnovu regulacionog plana Grada Mostara koji čini pozitivan propis i nudi pravnu sigurnost budućim investitorima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić izrazio je zadovoljstvo radovima koji se obavljaju na dvije poslovne lokacije u blizini Mostara nazvavši ih generacijskim projektima koji će bitno uticati na povećanje kvalitete života i poslovnog okruženja šireg područja Mostara i Hercegovine.

- Dugo smo pripremali i planirali ova dva projekta i oni sada na opšte zadovoljstvo svih ulaze u jednu, moglo bi se reći, ozbiljnu, završnu fazu. Vjetroelektrana Podveležje je grandiozan projekat velike vrijednosti i značaja, koji će svoje konačne rezultate pored velikog finansijskog ulaganja prikazivati u decenijama koje su ispred nas - kazao je Mušić.

Dodao je da je poslovna zona „Gajevi“ ideja koja se etapno radi, a njen puni kapacitet očekuje se u narednom periodu.

- Ponosan sam na činjenicu da je ovaj dio BiH konačno postao mjesto velikih radova i poslovnih poduhvata - kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić tokom obilaska gradilišta budućih objekata vjetroelektrane i poslovne zone. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potres jačine 2,8 po Richteru na mostarskom području

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u Mostaru s predsjednikom Srbije

Vučić sletio u Mostar; nakon više od 30 godina uspostavljena direktna aviolinija s Beogradom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!