Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 14:03 |

Prezentacija projekta 'Zeleni ekonomski razvoj'

FENA Saopćenje

ZENICA, 1. februara (FENA) - Projekt "Zeleni ekonomski razvoj" prezentiran je danas u Zenici u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenja, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u saradnji s organizacijom UNDP-a.

Predstavnici UNDP-a su obučili koordinatore i zamjenike osam ministarstava Vlade ZDK-a za korištenje informacionog sistema EMIS (informacioni sistem upravljanja energijom).

EMIS sistem podrazumijeva obavezni unos i izvještavanje krajnjih korisnika o potrošnji energije i vode u svim javnim objektima u ZDK-a, kao i evidencije o primijenjenim mjerama energetske efikasnosti.

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline je u proteklom periodu napravio Bazu podataka i identificirao 363 javna objekta u kojima će se pratiti potrošnja energije i vode (obrazovne, zdravstvene i druge ustanove).

Vlada ZDK je donijela Odluku o obaveznom unosu podataka i redovnom izvještavanju o potrošnji energije i vode u javnim objektima.

Također, s UNDP-om je sačinjen Sporazum o zajedničkim ulaganjima u realizaciju projekta. Vlada ZDK je za ove namjene opredijelila 140.000 KM, a UNDP 100.000 KM.

U prošloj godini je realiziran Sporazum sa UNDP o udruživanju sredstava po projektu "Zeleni ekonomski razvoj" za energetsku efikasnost u iznosu od 300.000 KM (135.000 KM Vlada ZDK i 165.000 KM UNDP), saopćeno je iz Pres-službe KS-a.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'