Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 14:21 |

Zajednička deklaracija nevladinih organizacija za kvalitetnije bh. društvo

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Zajednička deklaracija društvenih (nevladinih) organizacija potpisana je danas u Sarajevu, a definirana je kao prvi korak suradnje potpisnica nakon čega će uslijediti konkretne zjedničke aktivnosti u istrajavanju izgradnje demokratskog društva i države BiH.    

Potpisnici zajedničke deklaracije su Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće (HNV), Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost (SGV- PzR), Krug 99, Merhamet, La Benevolencija, HKD Napredak, Preporod, Društvo za ugrožene narode - Sekcija u BiH te Vijeće nacionalnih manjina FBiH.   

Kako je istaknuto, Deklaracija je po sadržaju upućena faktički svim građanima BiH i reprezentira određenja i uvjerenja potpisnika vezano za državu BiH, kao i za sve elemente relevantne u današnjoj društvenoj i političkoj realnosti BiH.   

- Osnovno opredjeljenje je put ka izgradnji demokratske, neovisne BiH vodeći računa prvenstveno o onome što spada u kategoriju zapadne civilizacije ostvarivanja građanskih prava i sloboda s jedne strane, a s druge strane način organizacije BiH koja će (sa svojim institucijama) u svim oblastima djelovanja biti realna podrška i na određeni način garant tome - naglašeno je.  

Deklaracija definira i ono što je opredjeljenje i većine građana BiH, stvaranje stabilne situacije i ispunjavanje osnovnih uvjeta (formalnih i suštinskih) u procesu priključivanja EU.

Domaćin današnjeg skupa bio je VKBI, a potpisnici očekuju razumijevanje unutar bh. institucija, akademske zajednice, nevladinih organizacija i organizacija koje rade na promociji civilnog društva i stvaranje realnog okvira za konkretne aktivnosti usmjerene na osiguranje uvjeta za kretanje u zacrtanom pravcu.  

Deklaracija je otvorena za sve, kako je rečeno, organizacije i istaknute članove iz javnog, kulturnog, političkog, društvenog i drugih oblasti koji prihvaćaju sadržaj tog dokumenta.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije