Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 01.02.2018. 14:51 |

Mađarska prijeti da će se povući iz UN pregovora o izbjeglicama

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 1. februara (FENA) – Mađarska je zaprijetila da će odustati od pregovora o migrantima pod okriljem Ujedinjenih nacija zbog, kako su naveli, činjenice da su „UN proimigrantski nastrojene, što je prijetnja sigurnosti ove države“, prenosi Reuters.

Mađarski premijer Viktor Orban je veliki protivnik prihvatanja migranata u Evropi, a ova država je bila na izbjegličkoj ruti tokom posljednjeg velikog izbjegličkog vala.

Orbanova vlada tvrdi da su imigranti prijetnja evropskoj stabilnosti. Analitičari upozoravaju da je zaoštravanje retorike samo posvećno unutrašnjoj političkoj borbi, ali bi odustajanje Mađarske od cijelovitog dogovora moglo narušiti svrhu novih pregovora pod okriljem UN.

-  Ujedinjeni narodi žele pakt koji ohrabruje migracije, ali mi mislimo drukčije. Zašto bismo učestvovali u debati u februaru - rekao je šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto.

Sjedinjene Države su ranije odustale od istih pregovora, a Turska je, također saopćila nedavno da više nema nikakvog razloga da se pridržava ugovora sa Evropskom unijom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Orban u četvrtak u službenoj posjeti BiH

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana