Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 15:40 |

Trgovina ljudima u fokusu OSCE-ove obuke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Više od 30 tužilaca i sudija iz cijele Bosne i Hercegovine prisustvovalo je obuci o temi trgovine ljudima, koju je danas u Sarajevu organizirala Misija OSCE-a u BiH u saradnji s Centrom za obuku sudija i tužilaca Federacije BiH (FBiH).

Cilj obuke je bio da se poveća nivo praktičnog i teorijskog znanja učesnika o elementima krivičnih djela u vezi s trgovinom ljudima, uključujući prisilno prosjačenje, kao i da se učesnici informiraju o pitanjima u vezi sa sistemom pružanja podrške žrtvama i svjedocima.   

Tokom prethodnih nekoliko godina, trgovina ljudima u BiH sve više uključuje nove pojavne oblike trgovine čije su žrtve djeca, naročito prisilan rad, prisilno stupanje u brak i prisilno prosjačenje. Shodno tome, tokom obuke naročito su naglašene teme trgovine ljudima u svrhu prisilnog prosjačenja i razlikovanje krivičnih djela trgovine ljudima od krivičnog djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta. 

Zamjenica šefa Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Jasna Dobričik u svom je uvodnom obraćanju naglasila da se OSCE obavezao na pružanje pomoći svojim državama članicama u izradi instrumenata za krivično gonjenje i sprečavanje krivičnog djela trgovine ljudima.

- Od 2003. godine, Misija OSCE-a u BiH radi s lokalnim partnerima i institucijama na borbi protiv trgovine ljudima da bi osigurala veći stepen zaštite i podrške žrtvama ovog teškog krivičnog djela te stvorila uvjete za uvođenje neophodnih institucionalnih i zakonodavnih mehanizama. Današnji skup još jedan je primjer ovog konstruktivnog partnerstva u praksi - istakla je Dobričik. 

Tužiteljica Tužilaštva FBiH i članica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima Hajrija Hadžiomerović Muftić kazala je da je današnja obuka naročito relevantna pošto se fokusira na djecu žrtve trgovine ljudima.

- Predmeti trgovine ljudima, prvenstveno oni koji uključuju djecu uključenu u prosjačenje, često se kvalifikuju kao krivično djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta. Stoga je potrebno podići svijest o specifičnostima takvih predmeta među svim akterima uključenim u njihovo procesuiranje, kao i koristiti specifične mehanizme zaštite djece, kako bi se osiguralo efikasno procesuiranje predmeta trgovine ljudima u svrhu prosjačenja - smatra Muftić. 

Obuka je provedena u okviru širih napora Misije OSCE-a u BiH da pruži podršku borbi protiv trgovine ljudima u BiH putem osposobljavanja nadležnih institucija da otkriju, istraže i procesuiraju ovo krivično djelo, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Na području BiH identifikovana i zbrinuta djevojčica, žrtva međunarodne trgovine ljudima

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana