Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 16:34 |

U ZDK nastavak projekta "Zeleni održivi razvoj"

FENA Saopćenje

ZENICA, 1. februara (FENA) - Ministarstvo za prostorno uređenja, promet i komunikacije i zaštitu okoline, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i UNDP-om, u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ realiziralo je promotivnu aktivnost programa energetskog upravljanja i plana energetske efikasnosti u tom kantonu.

Predstavnici UNDP-a izvršili su obuku koordinatora i zamjenika, uime osam ministarstava Vlade ZDK, za korištenje informacionog sistema EMIS - Informacioni sistem upravljanja energijom.

Sistem podrazumijeva obavezni sistemski unos i izvještavanje krajnjih korisnika o potrošnji energije i vode u svim javnim objektima u ZDK, kao i evidencije o primijenjenim mjerama energetske efikasnosti.

Vlada ZDK je donijela odluku o obaveznom unosu podataka i redovnom izvještavanju o potrošnji energije i vode u javnim objektima, a sa UNDP-om je sačinjen sporazum o zajedničkim ulaganjima u realizaciju projekta. Za te namjene kantonalna vlada će izdvojiti 140.000 KM, a UNDP 100.000 KM.

U proteklom periodu, u Ministarstvu prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline ZDK, sačinjena je baza podataka i identifikovana su 363 javna objekta, koja koriste obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, u kojima će se pratiti potrošnja energije i vode.

Tokom prošle godine sa UNDP-om je realizovan sporazum o udruživanju sredstava za energetsku efikasnost prema projektu „Zeleni ekonomski razvoj“ u iznosu od 300.000 KM, od kojih je Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila 135.000 KM i UNDP 165.000 KM.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana