Svijet     | 01.02.2018. 20:05 |

Vodeći američki karijerni diplomata Tom Shannon najavio povlačenje

FENA Internet

WASHINGTON, 1. februara (FENA) - Vodeći američki karijerni diplomata objavio je u četvrtak da se povlači s položaja, nanoseći udarac State Departmentu dok se Trumpova administracija suočava s brojnim međunarodnim izazovima.

Trećerangirani zvaničnik State Departmenta, državni podsekretar za politička pitanja Tom Shannon, obavijestio je osoblje agencije da će se uskoro povući s položaja čim Senat potvrdi njegovog naslijednika koji bude spreman da preuzme dužnost. 

Shannon je s 35 godina službe veteran američke vanjske politike i najviši je zvaničnik koji je ostao u State Derpartmentu nakon tranzicije s Obamine na Trumpovu administraciju. On je služio pod šestoricom američkih predsjednika iz obje političke stranke od 1984. godine, i u širokoj javnosti se smatra simbolom diplomatskog kontinuiteta i profesionalizma tokom turbulentne tranzicije u prošloj godini.

U intervjuu je Shannon, koji drži titulu "karijernog ambasadora" - najvišu u diplomatskoj službi - izjavio da se povlači iz ličnih a ne političkih razloga.

- Odlučio sam da je bitno napraviti korak unazad i odlučiti šta mogu naredno učiniti u životu - kazao je Shannon.

Kazao je da su smrt majke krajem prošle godine  i njegov vlastiti 60. rođendan u prošloj sedmici doprinijeli takvoj odluci. On je, međutim, također izjavio da se smatra "predodređenim preživjelim" kada ga je bivši predsjednik Barack Obama postavio na položaj državnog podsekretara u februaru 2016.

- Pored pomaganja Obaminoj administraciji da dođe do ciljne crte, moj posao također je bio da pomognem ovoj instituciji u navigaciji političke tranzicije, da pređe rijeku. I jednom, kada se prijeđe rijeka, da pomognem ovoj instituciji diplomatske i građanske građanske službe da bude odgovorna prema izabranom čelništvu - izjavio je Shannon,  prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo