Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 02.02.2018. 09:55 |

May u Kini dogovorila poslove vrijedne 13 milijardi dolara

FENA Internet

SHANGHAI, 2. februara (FENA) – Britanska premijerka Theresa May otišla je iz Kine gdje je bila u zvaničnoj posjeti i dogovorila poslove vrijedne 13 milijardi dolara, javlja Reuters.

Kineski predsjednik Xi Jinping je obećao da će odnose dviju zemalja unaprijediti do „zlatne ere“. Britanija se pokušava nametnuti ponovo kao globalni trgovinski igrač, a nakon što su odlučili napustiti Evropsku uniju. Kina je na vrhu liste država sa kojima London želi imati ugovor o slobodnoj trgovini.

May je, govoreći u Shanghaiju, rekla da žele pomoći u ostvarenju vizije kineskog predsjednika u pogledu globalizacije i veće otvorenosti kineske ekonomije "ka životu".

- Dok izlazimo iz EU tražimo šansu da postanemo još više okrenuti prema vanjskoj trgovini i da produbimo trgovinske odnose sa svijetom, ukljujući i Kinu – navela je.

Dogovoreni poslovi i investicije u vrijednosti  od 13 milijardi dolara će otvoriti više od 2.500 novih radnih mjesta u Velikoj Britaniji.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'