Ekonomija     | 02.02.2018. 11:19 |

EBRD podržava rast poslovanja Addiko Bank Banja Luka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit Addiko Bank a.d. Banja Luka u iznosu od pet miliona eura s ciljem pružanja podrške rastu i razvoju malih preduzeća na lokalnom tržištu.

Realizacija kreditne linije će se izvršiti dodjelom pojedinačnih dugoročnih kredita mikro klijentima, malim i srednjim preduzećima. Ograničeni izvori dugoročnih finasiranja u BiH i dalje su glavna prepreka za rast privatnog sektora, što ovoj kreditnoj liniji daje na značaju.

Šef EBRD Ureda za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown je izrazio zadovoljstvo započinjanjem i ovakve vrste saradnje sa Addiko Bank a.d. Banja Luka jer će omogućiti da se podrži razvoj ove banke i jačanje realne ekonomije.

 - Zaista je bitno da se jača i podstiče angažman privatnih preduzetnika u Bosni i Hercegovini. Ovaj kredit je jedan takav primjer, a nadamo se će ih biti još više - izajvio je Brown. 

Predsjednik Uprave Addiko Bank a.d. Banja Luka Mario Ivanković je rekao da EBRD ovim finansiranjem pruža dodatnu podršku njihovom modelu poslovanja, ali i lokalnom bankarskom sektoru.

 - Addiko Bank a.d. Banja Luka, kao jedan od značajnih tržišnih igrača, posvećena je unapređenju svog poslovanja i jačanju pozicije na tržištu. Drago nam je što će ovakva saradnja biti prvenstveno korištena za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća koji predstavljaju generator lokalne ekonomije, ali će takođe indirektno podržati i lokalne zajednice i njihov ekonomski razvoj - dodao je Ivanković. 

EBRD je, od početka poslovanja u Bosni i Hercegovini, investirala više od dvije milijarde eura za više od 145 projekata u zemlji. EBRD se fokusira se na pružanje podrške restrukturiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, stvaranju bliskih veza sa širim regionalnim tržištima i promovisanju efikasnije i održive upotrebe resursa, saopćeno je iz Addiko Bank. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom