Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 12:37 |

Nezavisni blok: Pričom o autocesti Beograd - Sarajevo vlast obmanjuje javnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Nezavisni blok smatra da nedavni sastanak između Recepa Tayyipa Erdogana, Aleksandra Vućića i Bakira Izetbegovića u Turskoj i priča o nekoliko trasa autoputa Sarajevo - Beograd nije ništa drugo nego obmana javnosti i skretanje pažnje sa stvarnih problema na Koridoru Vc.

Stručni savjet Nezavisnog bloka, u kojem su eminentni stručnjaci za ovu oblast, u potpunosti izražava svoje neslaganje i demantira priče koje su u suštini samo puka obećanja u izbornoj godini.

-Nužno je informirati javnost da ne postoje planovi, analize, računice, procjene, odnosno ništa valjano što bi se moglo prezentirati kao činjenica i argument za ekonomsku opravdanost izgradnje autoceste bilo kojim koridorom od Sarajeva do Beograda. Jednostavno, od kada je ovakva struktura vlasti, pažnja se želi skrenuti s problema koji su nastali na realizaciji poslova na izgradnji - vitalnog koridora za našu državu - Koridora Vc, navodi se u saopćenju NB-a.

Svi vidimo, dodaju, apsolutni zastoj s radovima na ovome koridoru iako su svi nivoi vlasti donijeli odluku o strateškom projektu za BiH koji našu državu treba da poveže sa zapadnom i srednjom Evropom, pa dijelom i s istočnom Evropom a na Jugu s budućom Jadransko-jonskom autocestom koja je planirana kroz Hrvatsku do Grčke. Također, tu je i povezivanja s lukom Ploče gdje bi se trebao odvijati značajan teretni transport na svim pravcima.

-Osnovni uvjet za ulaganje u infrastrukturni projekat kao što je autocesta, jeste ekonomska opravdanost, gdje investitor - u našem slučaju država Bosna i Hercegovina - ulaže sredstva koja će se vratiti nakon nekog planskog perioda kroz naplatu putarina i putem ostalih prihoda. Broj vozila tzv. PGDS (prosječni godišnji saobraćaj po danu) koji nakon izgradnje treba da bude oko 12-13 hiljada i više u nekom presjeku jeste ključni faktor za prihode koji se mogu ostvariti. Imajući u vidu da je prosječna cijena na prethodnim dionicama iznosila 20-30 miliona eura po kilometru, i činjenici da je sada prosjek vozila po jednom danu na pravcima o kojima se razgovara od 1.000 do 2.000 vozila, nije teško zaključiti da se nameće zaključak da je priča o izgradnji autoceste Sarajevo - Beograd izmišljena, odnosno da je treba pokrijepiti izradom studijske dokumentacije, provođenjem planske dokumentacije za što je prema procjeni potrebno dvije-tri godine rada. Ova priča je izmišljena od aktuelnih političkih lidera, s namjerom da se skrene pažnja i obmane javnost sa stvarnih problema na izgradnji Koridora Vc, naglašavaju iz Nezavisnog bloka.

U tom cilju postavljaju pitanje zašto se ne ulože svi napori da se riješi dionica oko Počitelja, gdje se već treću godinu provodi postupak za dodjelu dionice u dužini od 10-tak kilometara, iako su već davno odobrena sredstva kreditora.

-Ova vlast opstrukcijama i obmanama želi zadržati postojeće stanje u izgradnji najvažnijeg infrastrukturnog projekta, što je pogubno za Bosnu i Hercegovinu. Samo poštenim odnosom prema državi, argumentiranom pričom o svim problemima koje imamo u društvu, samo s konkretnim rješenjima koji će pomoći da se stvari promjene na bolje za svakog pojedinca, a sa što manje priče o političkim pitanjima, ova zemlja ima šansu da postane dio modernih demokratskih društava na čemu će Nezavisni blok insistirati - navodi se u saopćenju Pres službe NB-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo