Ekonomija     | 02.02.2018. 12:46 |

Obilježavanje Dana prijateljstva i kulture BiH - Indija u Zavidovićima

FENA Vernera Jakupović

ZAVIDOVIĆI/ZENICA, 2. februara (FENA) - U Zavidovićima se danas obilježava Dan prijateljstva i kulture BiH - Indija, povodom nacionalnog praznika Indije, u organizaciji Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, u suradnji s  Ambasadom Indije u BiH sa sjedištem u Budimpešti, Općine Zvidovići i Centra za kulturu.  

Prije dolaska u Zavidoviće, ambasador Indije Rahul Chhabra i članovi indijske delegacije susreli su se danas u Zenici s premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralemom Galijaševićem.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo i predstavnici Ambasade Indije, kao i indijskog kulturnog centra čije je sjedište u Budimpešti.

Ambasador Chhabra predložio je premijeru ZDK-a da 25. i 26. juna ove godine u Zenici bude obilježen Međunarodni dan joge, ustanovljen od Ujedinjenih nacija - kazao je Praštalo za Fenu.   

Indijski diplomata posjetio i sjedište kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova te izrazio zadovoljstvo rezultatima poduzetim na smanjenju broja saobraćajnih nesreća.  

Učesnici manifestacije "Dani prijateljstva i kulture BiH - Indija" susrest će se u Zavidovićima s općinskim načelnikom Hašimom Mujanovićem i saradnicima. Najavljeno je da će tom sastanku prisustvovati i federalni premijer Fadil Novalić.

- Tema razgovora će biti saradnja  Indije sa Zeničko-dobojskim kantonom, posebno općinom Zavidovići jer je namjera organizatora da se indijski investitori zainteresiraju za preduzeće „Krivaja“ i taj kanton - rekao je Praštalo.

Nakon sastanka će delegacija posjetiti postrojenje montažnih kuća „Krivaja“.

Planirano je da tokom boravka u Zavidovićima učesnici manifestacije posjete i vjerske objekte, a bit će održana i panel diskusija uz učešće predstavnika religijskih zajednica i ambasadora Indije o temi „Bogatstvo različitosti kultura/religija i civilizacija“.

Predviđeno je i održavanje muzičke radionice na kojoj će indijski umjetnici predstaviti bogatstva  kulture njihove zemlje.

Koncert indijske muzike, uz učešće članova Kulturno-umjetničkog društva “Krivaja“, najavljen je za večeras, kao i Veče Bollywooda u Zavidovićima, kino predstava indijske produkcije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'