Ekonomija     | 02.02.2018. 13:36 |

Institucije SAD u BiH podržavaju projekt gasovoda Južna interkonekcija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - U kompaniji BH-Gas danas je održan sastanak predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID-a, EBRD-a i BH-Gasa u vezi učešća ovih institucija u realizaciji strateškog projekta izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.

Vlada Federacije BiH je za projekt BH-Gasa Južna interkonekcija BiH – Hrvatska pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o njegovom strateškom interesu za Federaciju BiH, te zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Nakon što je za projekt Južne interkonekcije Evropska komisija odobrila grant sredstva u okviru ConnecTA pretpristupnog fonda, u zadnjoj je fazi izrada sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA).

- Na današnjem sastanku potvrđena je podrška ovom projektu od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i USAID-a koji su spremni finansirati izradu slijedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije uticaja na okolinu i društvo. Za tu namjenu već su osigurana grant sredstva, te pokrenute aktivnosti na pripremi dokumentacije - stoji u saopćenju. 

Kako dodaju iz BH-Gasa, veoma je važno istaći podršku projektu od Vlade Federacije BiH, te usku saradnju BH-Gasa sa EBRD-om koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije kroz fondove EU i USAID tehničke pomoći također snažno podržao projekat, te izrazio spremnost da u konačnici kroz kreditni aranžman učestvuje u finansiranju izgradnje projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.  

Tokom sastanka predstavnici USAID-a i EBRD-a su istakli svoju privrženost realizaciji ovog strateškog projekta čiji značaj se ne ogleda samo u gasifikaciji novih područja unutar BiH, nego shvataju značaj ovog projekta prvenstveno radi osiguranja sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom postojećih potrošača u Federaciji BiH i BiH koja bi se postigla kroz diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom. Projekat Južne interkonekcije je u direktnoj vezi sa projektom izgradnje terminala na Krku i IAP projektom.

USAID i EBRD su osim podrške ovom projektu istakli važnost očuvanja i stabilizacije tržišta prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini i stvaranja zakonskog okvira u BiH, te je u tom smislu razgovarano o tehničkoj pomoći USAID-a na transponovanju Trećeg energetskog paketa u punom obimu, saopćeno je iz BH-Gasa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!