Ekonomija

Oprez prilikom zapošljavanja u Slovačkoj Republici

Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Agencije za rad i zapošljavanje BiH obavještava građane Bosne i Hercegovine da su, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, informirani o prevarama prilikom zapošljavanja bh. građana koji su otišli na rad u Slovačku Republiku.

- Na osnovu dobivenih informacija upozoravam naše građane da s posebnim oprezom pristupaju oglasima za zapošljavanje u Slovačkoj Republici zbog velikog broja prevara koje su se dogodile. O tome su prevareni građani informirali Ambasadu Bosne i Hercegovine u Pragu, koja nerezidentno pokriva Slovačku Republiku - saopćio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Podsjeća da prilikom posredovanja u zapošljavanju novčana naknada za usluge posredovanja ne smije biti tražena od osoba koje se zapošljavaju, zatim da kandidat od poslodavca mora dobiti ugovor o radu i radnu dozvole, te radnu vizu koja mu omogućava boravak u navedenoj državi.

- Bez tih dokumenata nije moguće zasnovati radni odnos u inostranstvu, te savjetujem da se bez navedenih dokumenata ne odlazi na rad u inostranstvo jer se najvjerojatnije radi o prevari – kazao je.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH skreće pažnju da Bosna i Hercegovina s tom državom nema potpisan sporazum o zapošljavanju te da se zapošljavanje ne odvija putem te agencije.

- Savjetujemo građane koji žele otići na rad u inostranstvo da se za informacije obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH da bi dobili pouzdane informacije o mogućnostima i načinima zapošljavanja u inostranstvu – saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(FENA) E.F.