Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 21:22 |

Akademijom u sarajevskoj Vijećnici obilježena 105. godišnjica 'Merhameta'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Akademijom u sarajevskoj Vijećnici, večeras je obilježena 105. godišnjice osnivanja Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) "Merhamet".

Sudionike skupa, koji je okupio veliki broj istaknutih ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života u BiH i gostiju iz zemlje i inozemstva, pozdravio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH i generalni pokovitelj svečanosti Denis Zvizdić, podsjećajući na historijat Merhameta i značaj njegovog dobročiniteljskog djelovanja u bosanskohercegovačkim i širim okvirima.

- Kada je davne 1913. skupina uglednih građana u Sarajevu osnovala MDD 'Merhamet' vjerovatno nisu mogli ni pomisliti da će njihova humanitarna misija trajati evo punih 105 godina. Akciju koju su u vrijeme velike ekonomske, ali i političke krize u BiH, pokrenule imućnije Sarajlije kako bi socijalno pomogli najsiromašnije članove Islamske zajednice, podržali su i predstavnici uleme i intelektualci, bez čije podrške najstarije muslimansko dobrotvorno društvo zasigurno ne bi opstalo do današnjih dana - istaknuo je Zvizdić.

Kazao je kako o značaju Merhameta, između ostalog, svjedoči činjenica da su se na mjestu predsjednika Društva smjenjivali najugledniji vjerski i politički autoriteti.

- Vođeni su bili aktuelnim društvenim i socijalnim potrebama datog trenutka i prostora, ali i jasnim premisama djelovanja koje su uvijek predstavljale suštinu integriteta, identiteta i socijalne pravde - naglasio je Zvizdić, upućujući čestitke u povodu Merhametove godišnjice.

Sudionicima akademije obratio se i predsjednik HO „Merhamet“ MMD Hajrudin Šahić, istaknuvši da je ta organizacija najefikasnije djelovala onda kada je najteže i uvijek bila uz one kojima je pomoć najpotrebnija.

- U dramatičnim situacijama kroz koje je Društvo nastalo, djelujući u teškim uslovima, preživjeli smo sve nevolje i iskušenja - kazao je Šahić, evocirajući sjećanja na brojne Merhametove akcije i projekte, realizirane u sklopu njegove humanitarne misije.  

U sklopu akademije uručene su Merhametove godišnje nagrade Fondacije „Muradif Ćato“ što se dodjeljuju pojedincima i kolektivima koji su se istakli na planu humanosti i njegovanja najviših civilizacijskih vrijednosti.

Ovogodišnji laureati ove prestižne nagrade su - Srđan Aleksić,  posthumno, koji je život izgubio tokom rata braneći prijatelja Bošnjaka, te Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) i Neovisna televizija 'Hayat'.

Na manifestaciji je dodijeljena i Povelja "Crvenom polumjesecu" Turske za dugogodišnju saradnju s Merhametom.

Istovremeno, humanitarnim organizacijama - Caritasu BiH, Dobrotvoru i La Benevolenciji uručene su Merhametove zahvalnice.

Sudionike svečane akademije, između ostalih, pozdravili su zamjenik generalnog direktora turskog  „Crvenog polumjeseca“ Naci Yorulmaz i predsjednik Udruženja „Bosna-Sandžak“ iz Istanbula Muhamed Sandžaktar, kao i čelnici triju spomenutih humanitarnih organizacija, s kojima Merhamet njeguje dugogodišnju uspješnu suradnju.

Svečanost, kojoj su prisustvovali Merhemetovi gosti iz: Njemačke, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, propraćena je i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u sklopu kojeg je nastupio Sarajevski gudački kvartet.  

MDD Merhamet, osnovan 2. februara 1913. godine u Sarajevu, djelovao je u kontinuitetu od osnivanja do zabrane u septembru 1946. godine. Merhamet je nakon slobodnih izbora u BiH 1990. godine obnovio svoju djelatnost danom održavanja Obnoviteljske skupštine u Sarajevu, 2. februara 1991. godine.  

Jedan od osnivača MDD Merhamet je Avdaga Kulović, ugledni sarajevski trgovac.  Nedugo nakon osnivanja i izbora Upravnog odbora na čelu sa dr. Mehmedom Spahom, obavljenih priprema i angažiranja najuglednijih dostojanstvenika i intelektualaca u svrhu propagiranja dobrotvornih akcija među Bošnjacima, uslijedio je Prvi svjetski rat. U tom razdoblju izuzetno značajnu ulogu imao je reis-ul-ulema Mehmed Džemaludin ef. Čaušević, prvi predsjednik i prvi pokrovitelj tog dobrotvornog društva.

Društvo je tokom postojanja doživjelo niz dragocjenih transformacija. Danas ono predstavlja savremeno organizirano dobrotvorno društvo koje bogatom sadržinom i strukturom djelatnosti obuhvata esencijalne komponente života. Svoje djelovanje Društvo nastoji ostvariti na temeljima civilizacijskih, humanitarnih i načela islamske teorije i prakse.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'