Svijet     | 03.02.2018. 19:00 |

Turska će dodijeliti 10 miliona dolara pomoći Palestincima

FENA Internet

ANKARA, 3. februara (FENA) - Palestina će primiti 10 miliona dolara pomoći od Turske.

Sporazum je potpisan na sastanku palestinskog ministra vanjskih poslova Riyada al-Malikija i njegovog turskog kolege Mevlüta Cavusoglua u turskom gradu Antaliji, gdje su raspravljali o posljednjem razvoju situacije, posebno o pitanju Jerusalema, kao i o svim aspektima bilateralnih odnosa. 

Oni su također raspravljali o mehanizmima provedbe zaključaka samita OIC-a, uključujući i odluke koje su donijele države članice tokom samita.  

Vanredni sastanak Organizacije islamske konferencije (OIC) održan je 13. decembra  u Istanbulu kako bi se pronašao zajednički odgovor na američku odluku o priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice.

Al-Maliki je istaknuo značaj saradnje na visokom nivou između dvije zemlje u cilju siuptrotstavljanja "nelegalnoj i nepravednoj" odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jerusalemu. 

Dodao je da je potrebno spriječiti druge zemlje da krenu koracima SAD-a u priznanju Jertusalema kao prijestonice Izraela i nastaviti s naporima na uvjeravanju zemalja koje nisu priznale palestinsku državu da to učine.

Al-Maliki je naglasio značaj formiranja multilateralnog mehanizma na reaktiviranju političkog procesa u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama međunarodne zajednice.

Kada je riječ o 10 miliona dolara turske pomoći, Palestinske vlasti će primiti prvu tranšu od 3,5 miliona dolara koja će biti dodijeljena za prioritetne projekte pomoći u Palestini, posebno u pojasu Gaze.

Al-Maliki je izjavio da palestinska strana sarađuje s međunarodnim akterima na uspostavi multilateralnog međunarodnog mehanizma pod okriljem Ujedinjenih nacija u okviru mirovnog procesa, ponavljajući da SAD nemaju monopol nad mirovnim procesom, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'