Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.02.2018. 10:46 |

U Siriji oboren ruski avion, pilot ubijen u razmjeni vatre

FENA Internet

AMMAN/MOSKVA, 4. februara (FENA) - Sirijski pobunjenici oborili su ruskog lovca i ubili pilota koji se katapultirao nakon što je avion pogođen, objavilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Reuters. Avion SU-25 je oboren iznad provincije Idlib gdje su ruski avioni posljednjih sedmica intenzivirali aktivnosti, nakon što su režimske snage pokrenule ofanzivu na jednu preostalu regiju koju kontroliraju opozicione snage.

Sirijska opozicija krivi Rusiju za hiljade civilnih žrtava od početka intervencije u 2015. godine. SAD je navela da su vidjeli izvještaje o incidentu te su odbacili optužbe da su oni isporučili pobunjenicima projektile kojima je oboren avion.

- SAD nikada nije dostavila MANPAD projektile bilo kojoj grupi u Siriji i duboko smo zabrinuti što se koristi takvo oružje - navela je portparol State departmenta Heather Nauert.

Iako se pilot bezbjedno spustio, pobunjenici su ga pokušali zarobiti no u borbi s njima je ubijen. Odgovornost je preuzela grupa Tharir al-Sham, za koju se smatra da je povezana sa filijalama El Kaide u Siriji. Oni su naveli da je jedan od njihovih boraca direktnim pogotkom oborio avion.

- Ovo je najmanje što možemo učiniti da osvetimo naš narod. Neka znaju da invazija na našu zemlju nije piknik - rekao je jedan od komandanata grupe Mahmoud Turkomani.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'