Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.02.2018. 17:03 |

Stotine hiljada Grka izašlo na ulice zbog spora sa Makedonijom

FENA Internet

ATINA, 4. februara (FENA) – Stotine hijada Grka je danas izašlo na ulice zbog višegodišnjeg spora s Makedonijom oko imena, prenosi BBC. Grci osporavaju korištenje tog imena, polažući na njega historijsko pravo, jedna od pokrajina u Grčkoj nosi isto ime, a navode i da na taj način Makedonija iskazuje teritorijalne pretenzije.

Prostesti su organizirani u vrijeme kada Atina i Skoplje otvaraju novi proces pregovora o rješavanju dugotrajnog spora i to pod medijacijom Ujedinjenih naroda.

Grčka vlada želi riješiti diplomatski spor, te je pristala da Makedonija zadrži ime ukoliko bi se u imenu države jasno precizirala razlika u odnosu na grčki region. Ali, veliki broj Grka se i tome protive. Ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je dobio i prijetnje smrću jer vodi pregovore. Najtvrđe stave ima Grčka pravoslavna crkva koja se protivi bilo kakvom pravu Makedonije da zadrži to ime.

Medijator UN-a Matthew Nimetz je predložio ime „Republika Nova Makedonija“.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Oblaci saharske prašine prekrili Grčku, temperature do 31 stepen Celziusa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana