Ekonomija     | 05.02.2018. 10:23 |

Kutle: Aktiva bankarskoga sektora porasla 8,2 posto

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 5. veljače (FENA) - Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kako prvi neslužbeni i nerevidirani podaci o poslovanju banaka u 2017. godini pokazuju trend poboljšanja poslovanja po svim segmentima.

- Prema prvim neslužbenim podacima, aktiva bankarskoga sektora porasla je u prošloj godini 8,2 posto i iznosi 28,256 milijardi maraka. Depoziti su rasli 10,7 posto (19,669 milijardi maraka), a krediti su ostvarili rast od 7 posto (18,422 milijardi maraka). Treba napomenuti kako su nešto više rasli krediti gospodarstva od onih stanovništva, dok su depoziti gospodarstva više od dvostruko brže rasli od onih stanovništva - istaknuo je Kutle.

Po njegovim riječima, karakteristika prošle godine nastavak je kontinuiteta pada kamata na kredite, što je dovelo da pada kamatnoga prihoda. S druge strane banke su zabilježile rast nekamatnog prihoda, koji je ostvaren kreiranjem novih proizvoda, kao i smanjenjem troškova, posebice digitalizacijom proizvoda – procesa.

Kutle je govorio i o fenomenu kriptovaluta koje danas imaju tržišnu kapitalizaciju veću od 500 milijardi američkih dolara. Najpoznatiji i s najvećom tržišnom kapitalizacijom je bitcoin (191 milijardi američkih dolara), slijedi ethereum (105 milijardi američkih dolara), ripple (48 milijardi američkih dolara), itd.

- Kako je to, prema samoj definiciji, špekulativan posao iza kojeg ne stoji nikakva realna vrijednost, osim odnosa ponude i potražnje, on se tako i ponaša. Danas u svijetu očito postoji viška valute kao legalnog sredstva plaćanja. Otvorila se mogućnost većih ulaganja u tako rizične poslove koji, s druge strane, nude (potencijalno) velike zarade, kao i gubitke - kazao je.

Tehnologija na kojoj počivaju kriptotransakcije zove se "blockchain", pojasnio je Kutle.

- Te transakcije "blockchain" tehnologijom prenose se sigurno, trenutačno gotovo besplatno s računa jednog na račun drugog korisnika. Kao takve mijenjaju dosadašnji prijenos gdje je transakcija trajala najmanje jedan dan i bila relativno skupa. Sve više banaka - institucija uključeno je u razvoj tog tipa tehnologija na kojima počiva budućnost svih uslužnih djelatnosti - ustvrdio je direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Kutle: Nije realno očekivati ponavljanje bankarske krize slične onoj iz 2008.

Kutle: Povećanje kamate u EU ne bi trebalo utjecati na promjene na bh. tržištu

Kutle: Ne očekuje se ponašanje kamatne stope u skladu sa inflacijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana