Svijet     | 05.02.2018. 12:43 |

Iran zatražio od Turske da zaustavi vojne operacije u Siriji

FENA Internet

TEHERAN, 5. februara (FENA) - Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je zatražilo od Turske da prekine vojne operacije prrotiv kurdskih militanata u sirijskom gradu Afrinu.

- Turska bi trebala štititi teritorijalni integritet Sirije i poštovati njen nacionalni suverenitet - izjavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare.

- Islamska Republika je zabrinuta nedavnim dešavanjima u sirijskom gradu Afrinu, kao i mogušćnošću da bi turska vojna operacija dovela do povratka terorista u Siriju - kazao je Qasemi, naglašavajući da bi Turska trebala rješiti pitanja vezana za Siriju na trilateralnom sastanku između Teherana, Moskve i Ankare.

Turska vojska pokrenula je 20. januara prekograničnu operaciju kako bi se borila protiv sirijske kurdske milicije, YPG, izvodeći zračne udare i kopnene napade na nju.

Od tada je u raketnim napadima iz Sirije na turske pogranične gradove ubijeno najmanje sedam civila, a ranjeno ih je stotinjak, prenosi Xinhua.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom