Kultura     | 07.02.2018. 10:05 |

Bošnjački institut - Izložba "Gradovi u pokretu - postosmansko naslijeđe"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Univerzitet u Bazelu u saradnji s Muzejem Jugoslavije i Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adila Zulfikarpašića, otvara izložbu "Gradovi u pokretu - postosmansko naslijeđe" autorice Nataše Mišković u Bošnjačkom institutu u četvrtak, 8. februara, saopćeno je iz Bošnjačkog instituta.

"Gradovi u pokretu" je izložba koja kroz fotograđu preuzetu iz jugoslavenskih i turskih dnevnih listova prati razvoj novih država nastalih na ostacima Osmanskog carstva.

Izložba predstavlja pažljivo odabrane dvije stotine digitalno obrađenih fotografija koje bilježe promjene četiri grada: Beograda, Sarajeva, Istanbula i Ankare tokom 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka. Kroz objektive fotoreportera dnevnih listova Politika i Vreme iz Beograda te Džumhurijeta i Akšama iz Istanbula izložba istražuje kako su obnovljeni centralni dijelovi tih gradova da bi predstavili vrijednosti novih vlada, kako je stvaran novi čovjek - moderni građanin uz pomoć masovnih sportskih manifestacija, novih trendova u odijevanju i ponašanju, a s druge strane, kako se svakodnevica u čaršiji nastavila kao da se nikada ništa nije desilo.

Ova putujuća izložba, koja je premijeru imala u Bazelu i koja je s velikim interesovanjem publike i medija prikazana u Beogradu, nastala je kao rezultat međunarodne saradnje u okviru naučno-istraživačkog projekta SIBA (Vizuelni pristup istraživanju svakodnevice u turskim i jugoslavenskim gradovima 1920-ih i 1930-ih) pod vodstvom Nataše Mišković, profesorice na Bliskoistočnim studijama Univerziteta u Bazelu. Projekt je finansiran sredstvima koje je osigurala Švicarska nacionalna fondacija za nauku (SNF).

Postavku prati vodič, dok se više informacija nalazi na internetskoj prezentaciji Vizuelnog arhiva jugoistočne Evrope (VASE – Visual Archive Southeastern Europe: gams.uni-graz.at/vase), projekta koji Mišković vodi u saradnji s Univerzitetom u Gracu.

U pripremi izložbe, osim saradnika Univerziteta u Bazelu, učestvovali su stručnjaci Muzeja Jugoslavije i dr. Mehmed A. Akšamija, profesor fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, dok su autori postavke Irena i Igor Stepančić iz Beograda.

Sarajevska publika izložbu će moći vidjeti do kraja aprila 2018. godine, nakon čega se seli u Istanbul, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!