Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 17:32 |

Novalić: Neko mora odgovarati za nastalu situaciju u 'Krivaji' (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Govoreći o stanju u "Krivaji" premijer Federacije BiH Fadil Novalić na današnjoj pres-konferenciji u Vladi FBiH rekao je da se u tom preduzeću dogodila manipulacija sa stečajnim postupkom i da Vlada Federacije ostaje na raspolaganju njenoj upravi i radnicima.

- U "Krivaji", koja je bila državno vlasništvo i koja je bila iznajmljena privatnoj kompaniji sa 1.200 uposlenika, desilo se da je imovina prodata u stečajnom postupku novoj ortačkoj grupi koja se obavezala da zaposli 800 ljudi. Toj grupi data je podrška za Zavod za zapošljavanje u iznosu od 6,5 miliona KM – kazao je Novalić.

Rezultat navedenog je da je imovina ostala na vlasnicima i da su radnici na ulici.

- Na kraju svega preduzeće koje je bilo prije toga u iznajmljenom prostoru "Krivaje" je tužilo Vladu FBiH i sada je pred dobijanjem sudskog spora od pet miliona KM, što je sa kamatama osam miliona KM. Očigledno se vidi da nešto nije uredu – imovina iz države prešla je u privatne ruke, a radnici više nisu zaposleni. Za takvo stanje neko mora odgovarati, zbog čega smo pokrenuli krivični postupak – zaključio je Novalić, koji je prije nekoliko dana posjetio radnike "Krivaje" u Zavidovićima.

Poručio im je da pravosuđe mora ubrzati proces i ukazao da bi Vlada mogla restrukturirati fabriku i dio radnika zaposliti a druge socijalno zbrinuti u slučaju da se imovina vrati državi.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1423/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1j7pAr24cNQmr82U178XHmnKVScJtNeFH?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada BiH u Sloveniji nije primila zahtjev za pomoć u vezi zapaljenog autobusa

Novalić: Mjerama Vlade FBiH pomoć osigurana za skoro milion građana

Mitrović i Novalić u Brčkom o projektu izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom