Ekonomija     | 06.02.2018. 11:45 |

Bijela kuća odbacila brige zbog 'potresa' na berzama

FENA Internet

WASHINGTON,  6. februara (FENA) - Zvaničnici Bijele kuće umanjili su značaj haotičnih dešavanja na američkim berzama, rekavši da je to kratkoročno kolebanje tržišta i insistirajući na tome da je američka ekonomija ostala snažna. 

- Pogledajte, tržišta fluktuiraju u kratkoročnom periodu. Svi to znamo. I ona to čine iz brojnih razloga. Temelji naše ekonomije ostaju, međutim, veoma snažni i ona se kreće u pravom smjeru, posebno za srednju klasu - izjavio je novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One zamjenik portparola Bijele kuće Raj Shah.

Vrijednost trgovanja na američkim berzama naglo je opala u ponedjeljak, dok je prosječni industrijski indeks Dow Jones pao za čak 1.500 poena. To je nastavak pada od petka kada je vrijednost Dow Jonesa pala za  666 poena.

I glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders izrazila je slične stavove kao i Shah.

- Predsjednikova pažnja je usmjerena na dugoročne suštinske ekonomske pokazatelje, koji ostaju izuzetno snažni, s jačanjem američkog ekonomskog rasta, istorijski niskom stopom nezaposlenosti i povećanjem plata za američke radnike. Predsjednikove poreske olakšice i reforma ekonomske regulative dodatno snaže američku ekonomiju i nastavljaju donositi prosperitet američkom narodu - izjavila je Sanders, prenosi CNN.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana