Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 15:21 |

Urađena prva rekonstrukcija korištenjem TIO2 MESH BRA implantata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prošle sedmice je urađena obostrana rekonstrukcija 44-godišnjoj pacijentici, koja je prethodno operisala karcinom dojke. Rekonstrukcija je izvršena korištenjem silikonskih implantata kombiniranim sa TIO2 mesh BRA implantatima, koji su prvi put korišteni u Bosni i Hercegovini.

Šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju prof. dr. Sanela Salihagić ističe da je rekostrukcija dojke presudna za vraćanje samopouzdanja i osjećaja ženstvenosti kod pacijentica.  

Napomenula je da je prvi put na bh. tržistu pri rekonstrukciji korišten "TIO2 mesh BRA" implantat, kombiniran sa slikonskim implantatom, a koji pokazuje odličnu biokomplatibilnost i novija je metoda u rekonstrukciji dojke.

- TIO2 mesh BRA poboljšava kvalitet tkiva rekonstruirane dojke, jeftinija je alternativa mnogo skupljem acelularnom dermalnom matriksu te predstavlja uspješnu alterantivu korištenju vlastitog mišićnog tkiva, što znatno olakšava postoperativni oporavak - pojasnila je Salihagić.

Naglasila je da se u KCUS-u redovno provode edukacije ljekara i medicinskog osoblja te da se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju rade najkompliciraniji operativni zahvati.

- Potpuno smo spremni zadovoljiti izuzetno visokim zahtjevima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Interne edukacije se rade svakodnevno jer težimo biti tim koji će svoja znanja i iskustva prenositi mlađim kolegama. Veliki broj zadovoljnih pacijenata najbolji je pokazatelj našeg rada - kazala je. 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu aktivno radi na pružanju podrške i pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke te podržava sve aktivnosti i projekte koji za cilj imaju dizanje svijesti o ovom oboljenju.

Posebnu pažnju zavrjeđuje izgradnja samopouzdanja i osjećaja ženstvenosti kod pacijentica, nakon odstranjenja dojke i provedenih onkoloških terapija. Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a radi se na razvijanju estetske hirurgije, s posebnim akcentom na rekonstrukciju dojke, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'