Regija     | 06.02.2018. 16:18 |

Plenković o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom i gradnji Pelješkog mosta

FENA Agencije

STRASBOURG, 6. veljače (FENA) - Hrvatska zbog različitih pozicija oko arbitražnog sporazuma o granici Sloveniji nudi bilateralni dogovor koji bi pomirio stajališta dviju zemalja, kazao je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Europskom parlamentu u Strasbourgu, izrazivši žaljenje što je Ljubljana posegnula za jednostranim mjerama koje su dovele do negativnog učinka na hrvatske građane, prvenstveno ribare.

"Slovenija želi provesti sporazum, Mi smo iz njega s razlogom, a ne iz dokolice, izašli prije više od dvije i pol godine. Ono što nudimo prijateljskoj i susjednoj zemlji je jedan način bilateralnog dogovora koji bi pomirio stajališta obje zemlje", kazao je Plenković.

Po njegovim riječima, Hrvatske nije izašla iz tog sporazuma zbog neke male nezgode, odnosno "napake". 

"Posebno mi je žao što je Slovenija posegnula za jednostranim mjerama koje su urodile negativnim učincima na naše građane, prvenstveno ribare. Hrvatska je kao ozbiljna država na to uzvratila, međutim, nismo sretni s takvim scenarijem koji dovodi do izrazito nepotrebnih tenzija", dodao je Plenković.

Prema njegovom mišljenju, takvi poteze od arbitražnog sporazuma stvaraju veći problem nego što on jest.

Također je kazao da taj spor treba "dedramatizirati" i da se u ovome "pretjeruje medijski i politički", prenosi Hina.

"O tome ne ovisi sudbina niti Slovenije niti Hrvatske", kazao je Plenković i dodao da je bitno da se taj problem "netransferira", na ljude, napose ribare.

Pelješki most

Na pitanje novinara oko Pelješkog mosta, Plenković je kazao je da je projekt prošao svu moguću proceduru temeljitog razmatranja, kako stručnu tako i političku.

"Europska komisija je odlučila dati 357 milijuna eura, direktnih, nepovratnih sredstava za njegovu izgradnju. Ako će nešto dugoročno ostati upamćeno u ovom prvom financijskom okviru našeg članstva u EU, ostat će Pelješki most i njegovo financiranje. Nema boljeg marketinga za naše članstvo u EU od izgradnje tog mosta", kazao je Plenković.

Naglasio je da će Pelješki most biti visok 55 metara, a mostovi na Bosporu su visoki 64 metra.

"Ja mislim da ako imate 55 metara za Neum, a 64 metra visine za ulazak u cijelo Crno more, onda vidite koliko je Hrvatska uzela u obzir bilo kakve tehnološke razvoje u brodarstvu u nekakvoj dalekoj budućnosti, kada je odlučila graditi most na vrlo jasno utvrđenom hrvatskom teritoriju, a koji nema nikakvog negativnog učinka na pravo BiH", kazao je Plenković.

Po njemu je strateški projekt povezivanja hrvatskog teritorija s južnom Dalmacijom jedan od najboljih, najvidljivijih, najpozitivnijih elemenata članstva Hrvatske u EU u ovim prvim godinama.

Ranije je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dao jasnu potporu izgradnji tog "hrvatskog i europskog projekta".

"Ne smijemo zanemariti razvoj malih država članica", istaknuo je Juncker.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

DP predao kaznenu prijavu DORH-u protiv hrvatskog premijera Plenkovića

Plenković i Schmidt: Europski put ključan za stabilnost i prosperitet BiH

Milanović: Plenković mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo