Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 18:35 |

Stanišić i Simatović: Suđenje iza zatvorenih vrata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženima za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, nastavljeno je u Haagu iskazom svjedoka, ali iza zatvorenih vrata.

Svjedočenje na zatvorenoj sjednici najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka u procesima pred sudskim Mehanizmom u Haagu, pravnim nasljednikom Haškog tribunala.

Tokom kratke proceduralne rasprave, na javnom dijelu zasjedanja, u sudnici se čulo da je svjedok od maja do augusta 1992. proveo istragu i o tome napisao izvještaj.

Stanišićev branilac Wayne Jordash i tužilac Douglas Stringer sporili su se da li svjedokov iskaz treba biti ograničen na taj izvještaj ili ne.

Predsjedavajući sudija Burton Hall naznačio je da će Vijeće o obimu iskaza odlučivati tokom samog svjedočenja.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom provođenja udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova terotorija Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, koji je preminuo prije izricanja haške presude za ratne zločine, javlja BIRN.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom