Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 17:20 |

MVP BiH - Konkurs za državne službenike neće biti poništen

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Konkurs za državne službenike neće biti poništen, jer je raspisan u skladu sa važećim Zakonom o državnoj službi BiH, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva iz 2013. godine i javno objavljen na sajtu Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, kao i u dnevnim novinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - navodi se u izjavi ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka.

Crnadak je to izjavio povodom inicijative Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo "SPONA", Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banja Luka i Udruženja "Hrvatski studentski politološki forum" Mostar o poništenju javnog oglasa za prijem državnih službenika u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Osobe koje su završile političke nauke na fakultetima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, kako se dodaje, mogu da se prijave i učestvuju na konkursu na pet od šest raspisanih pozicija.

 - Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema pravo da diskriminiše bilo koga, niti da nekoga stavlja u privilegovan položaj, te pozivam sve zainteresovane za posao u MIP-u, koji ispunjavaju uslove, da se prijave na pomenuti konkurs. Takođe pozivam ove tri studentske organizacije da imaju jednake aršine za sve, jer je čudno da nije bilo njihove reakcije npr. na aktuelni konkurs u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, gdje se za administrativne poslove traži osoba koja je završila fakultet i to isključivo Fakultet fizičke kulture, tzv. DIF!? - navodi se u izjavi. 

Crnadak dodaje da poštuje studente ovih fakulteta i upravo na osnovu dogovora na sastanku koji je imao sa njihovim predstavnicima, u maju tekuće godine će biti raspisan konkurs u MVP-u za pripravnike na kojem će jednom broju studenata biti omogućeno odrađivanje pripravničkog staža.

 - Na pomenutom sastanku dogovorena je i konkretna saradnja sa tri fakulteta iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara, određena je kontakt osoba u Kabinetu ministra, ali studentske organizacije pomenutih fakulteta i njihova rukovodstva se nikada nisu javili, niti pokrenuli konkretnu inicijativu, iako je bio takav dogovor -  navodi se u izjavi ministra vanjskih poslova BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'