Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 20:46 |

Zvizdić: Strategija EU pozitivan signal za zemlje regiona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je Strategija Evropske komisije za zapadni Balkan pozitivan signal za zemlje regiona jer sadrži niz važnih preporuka i to su jasan i nedvosmislen stav da je zapadni Balkan strateški važan dio EU i otvorena perspektiva članstva u EU za sve zemlje regiona.

U intervjuu za portal Klix.ba, Zvizdić je podvukao da je danas objavljena Strategija još jednom potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, prepoznajući važnu činjenicu da je proširenje važan element i u jačanju same Unije.

- Institucije EU očekuju od svake zemlje partnera na području zapadnog Balkana da svoje opredjeljenje za priključenje EU potvrde pojačanim naporima na ispunjavanju fundamentalnih kriterija za članstvo, u prvom redu u oblasti vladavine prava, jačanja ekonomije, usvajanja EU pravila i standarda, te unapređenje regionalne saradnje i procesa pomirenja - dodao je.

Važnim je nazvao činjenicu da će dinamiku ispunjavanja postavljenih uvjeta i rokova, oko kojih se u posljednje vrijeme u BiH paušalno i neargumentovano pisalo, svaka zemlja pojedinačno određivati sama, uz prethodnu realizaciju postavljenih uvjeta i bez licitiranja rokova od Evropske komisije.

- Izuzetno je važna i odrednica iz Strategije u kojoj je naglašeno da se moraju uspostaviti posebni aranžmani da bi se osiguralo da nove države članice ne mogu blokirati pristupanje ostalih kandidata zapadnog Balkana EU - kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Mišljenja je da je Strategija proširenja EU na zapadni Balkan još jedna potvrda da BiH ima jasnu evropsku perspektivu, ali da evropska budućnost zavisi isključivo od bh. spremnosti da se iskreno posveti tom cilju.

Naglasio je da ispunjavanje uvjeta iz evropske agende nije dnevnopolitičko već pitanje budućnosti BiH, a reforme se moraju provesti da bi se stvorilo bolje i sigurnije društvo za sve građane, a ne da bi bilo ko "prikupio sitne političke poene".

Njegov stav je da je najveći problem upravo u politikama i pojedincima koji to ne razumiju, a imaju nezajažljive ambicije da vode evropske i druge procese, dodajući da je Vijeće ministara BiH u protekle tri godine, pored stalnih opstrukcija, postiglo značajan napredak na evropskom putu.

- U narednom periodu nas čeka još mnogo posla, posebno zbog činjenice da plan Strategije proširenja EU omogućava državama zapadnog Balkana da u procesu integracije dostignu i prestignu jedna drugu. Takva šansa postoji i za BiH naravno, ukoliko postignemo konsenzus da političke, ekonomske i legislativne reforme nemaju alternativu - stav je Zvizdića.

Za Zvizdića bi bilo logično da će dobronamjerne preporuke iz Strategije i poruke evropskih zvaničnika na identičan način shvatiti sve političke snage u BiH i da predizborna kampanja, iako je ovo izborna godina, neće biti važnija od prioriteta koje je postavila Evropska unija.

- No, u predizbornim godinama postajemo zemlja paradoksa tako da, nažalost, očekujem smanjenje intenziteta reformi, jer se svaka tema maksimalno politizira u cilju dobijanja sitnih političkih poena - kazao je.

Pozvao je na posvećenost životnim pitanjima i prioritetima, na sinergiju svih političkih, ekonomskih, akademskih i ukupnih društvenih resursa u cilju ubrzanja puta ka članstvu u EU kao jedinom garantu stabilnosti, prosperiteta i socijalno-ekonomskog napretka bosanskohercegovačkog društva u cjelini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zvizdić i Čović: Za BiH značajno preuzimanje kontrole nad bh. nebom (VIDEO)

NB - Strategija treba biti početak angažmana EU s progresivnim snagama u BiH

Zvizdić: U ispunjavanju uvjeta na putu ka EU ne smije biti politizacije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'