Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 10:08 |

SDP: Potvrđeno da su bh. vlasti obmanjivale građane o kandidatskom statusu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine pozdravlja sadržaj nove Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan jer smatra da puno jasnije detektuje probleme, njihovu dubinu i uzroke od mnogih dosadašnjih sličnih dokumenata i izjava EU funkcionera "koje smo bili primorani slušati od oktobra 2014. godine". 

- SDP poziva vlasti na svim nivoima da veoma ozbiljno shvate poruke i upozorenja iz ovog dokumenta te da konačno krenu slušati sve one koji smatraju da je našoj državi mjesto u evropskoj porodici i koji su spremni dati svoj doprinos i biti uključeni u EU procese. Najvažniji zadatak Bosne i Hercegovine je zaustaviti još veću izolaciju, propadanje i iseljavanje koje joj prijeti ukoliko do 2025. godine ne sustigne svoje susjede. Ocjenjujemo pozitivnim činjenicu da se nakon Samita u Solunu, po prvi put na precizan i nedvosmislen način naglašava evropska perspektiva naše regije - citat je iz saopćenja SDP-a.

SDP pozdravlja činjenicu da Evropska unija ovim dokumentom prepoznaje ogromni i negativan uticaj politike na pravosudne institucije, medije, javne kompanije i privredu te na ogromnu korupciju u javnim nabavkama, ali i povezanost politike i organizovanog kriminala, navedeno je također.

- Jučer je EU otvoreno priznala ono što mi u SDP-u BiH već dugo upozoravamo, a to je da su bh. vlasti obmanjivale javnost i glasače da će naša država dobiti status kandidata za EU do izbora 2018. godine i da je sve u najboljem redu. Predvodnici tog takmičenja u zamajavanju, Čović i Zvizdić, zajedno sa svojim strankama i koalicionim partnerima, morat će položiti račune pred glasačima za osam mjeseci. Prema jučerašnjim reakcijama vlasti u BiH, jasno da će oni za osam mjeseci građanima BiH ponuditi novu dozu starih i prepakovanih obmana, obećanja da će u narednom mandatu biti bolji ako im samo daju još jednu šansu, a sve zbog njihovog vitalnog stranačkog interesa nastavka funkionisanja, u Strategiji EU jasno opisane zarobljene države, zarobljene ekonomije, zarobljenih medija, zarobljenog pravosuđa i zarobljene administracije - ističe SDP.

Poručuje da će građanima Bosne i Hercegovine na čitavoj njenoj teritoriji ponuditi jasan i detaljan program te jasne politike koje će činiti proevropske programe vlada, koje će zemlju i građane BiH osloboditi okova zarobljene države.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'