Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 13:21 |

SDA: Čović nije promicatelj već grobar evropskih vrijednosti

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje izjave predsjednika HDZBiH Dragana Čovića kojima se građanska BiH izjednačava s islamskom državom, saopćeno je danas iz SDA.

- Ovakve izjave su vrlo opasne i potiču iz velikosrpske i velikohrvatske ideološke kuhinje. Njihov cilj je da bošnjačkom narodu i svim bh. patriotama stave stigmu islamskog radikalizma i na taj način ih prikažu u negativnom svjetlu zapadnom svijetu - poručuje SDA.

Bosna i Hercegovina i svi bh. patrioti, navodi se, su na vlastitim leđima iskusili šta u praksi znači ta politika kroz agresiju, masovne zločine i genocid koji su izvršeni od strane sljedbenika navedenih ideologija, o čemu svjedoče brojne presude međunarodnih sudova.

- Bošnjaci, kao evropski narod, nikada se neće odreći civilizacijskih dostignuća koje baštine, svoje tradicije i vjere. Upravo su te vrijednosti  učinile bošnjački narod tolerantnim. Ni kada su barbarski ubijani, ni kada su doživjeli genocid, Bošnjaci nisu  posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego su istrajali na civilizacijskim vrijednostima, na istini i pravdi. Umjesto što neosnovano optužuje Bošnjake, Čoviću bi bilo bolje da pogleda u vlastito okruženje u kojem bujaju razne anticivilizacijske ideologije, i da se zapita šta on treba da uradi da se suprotstavi tim retrogradnim pojavama - stoji u saopćenju.

Iz SDA poručuju da je BiH moguće izgrađivati jedino kao državu njenih građana. Tako se izgrađuju sve uređene države na svijetu. Svakako da se uz taj princip treba uvažiti i njen multietnički karakter i to je već uređeno Ustavom. 

- Zagovarati BiH kao isključivo etničku državu znači zagovarati njenu podjelu i potkopavati njenu evropsku budućnost.  Zagovarati BiH na način kako to  zamišlja Dragan Čović i HDZ BiH ne znači borbu za ravnopravnost naroda, već borbu za dominaciju jedne stranke nad svim ostalim. Pozivamo Dragana Čovića da ovo što prije shvati, jer će u suprotnom ostati upamćen ne kao promicatelj, već kao grobar evropskih vrijednosti - saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

(FENA) F. F.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo