Kultura     | 07.02.2018. 13:24 |

Spahić: 'Sarajevsku zimu' posvećujemo licu svijeta koje ne razdvaja, nego spaja

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Festival ‘Sarajevska zima’ koji slavi bogatstvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti umjetnika iz cijelog svijeta, bit će svečano otvoren večeras u Narodnom pozorištu i trajat će 43 dana.

Sve ljubitelje kulture očekuju brojne predstave, izložbe, koncerti i brojna druga dešavanja.

Kako je danas u Vijećnici istakao direktor Internacionalnog Festivala ‘Sarajevska zima’ Ibrahim Spahić, ovaj festival je 25 godina pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Evrope.

U 43 dana koliko će trajati ‘Sarajevska zima’, posjetitelji će imati priliku vidjeti nastupe umjetnika iz 43 zemlje, njih više od 1.500.

 - Očekujemo da vidimo 'drugo lice svijeta', ovdje u BiH koja baštini sve ono što žele ponuditi kao budućnost nama preko Europske unije. Očekujemo da EU reagira tako što će shvatiti da je BiH zajednica građana, a ne institucija - kazao je Spahić.

Počasni gost festivala je Republika Bugarska, a specijani gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. - 2020., Južna Koreja, Japan i Kina.

Spahić je podsjetio da Sarajevska zima od 1984. godine je internacionalna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta i za svoju misiju Festival i njegov organizator dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja vijeća Europe, Unescoa, Europske Asocijacije Festivala, kulturnih centara Europe i svijeta.

 - Festival Sarajevska zima predstavio je bosanskohercegovačke umjetnike i organizirao promociju njihovog stvaralaštva u kultnim kulturnim centrima, muzejima i na bijenalima na svim kontinentima svijeta - naglasio je Spahić.

Istakao je da ove godine ‘Sarajevsku zimu’ posvećuju 'drugom licu svijeta', licu koje povezuje a ne razdvaja, licu koje gradi a ne razgrađuje, licu koje baštini najbolje civilizacijske vrijednosti i umjetnost.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Spahić: Kultura mora biti u prvom planu, a turizam kao dio kulture a ne obrnuto

Festival 'Sarajevska zima' 26 godina pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope

Generalni sekretar Vijeća Evrope pokrovitelj XXXV festivala 'Sarajevska zima'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo