Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 16:07 |

Herceg primio prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. veljače (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg u srijedu je primio Dennisa W. Hearnea, prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH.

Budući da je ovo nastupni posjet zamjenika visokog predstavnika Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Herceg je čestitao Hearneu na preuzimanju, kako je kazao, zahtjevne i odgovorne zadaće, zaželjevši njemu i njegovim suradnicima puno uspjeha u radu.

Osim toga, istaknuo je dosadašnju dobru suradnju s Uredom visokog predstavnika, izrazivši spremnost za njezinim nastavkom.

Govoreći o aktualnom stanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i aktivnostima Vlade, ustvrdio je kako je Vlada mandat započela u ozbiljnim financijskim problemima, a dugovi Županije i stvorene financijske obveze iznosili su desetke milijuna maraka.

 - Stoga je ključni cilj Vlade u prvoj godini mandata bilo stabiliziranje Proračuna i uvođenje reda u javne financije - kazao je Herceg, dodavši kako su na tom tragu učinjeni snažni iskoraci. Javne financije su stabilizirane, Proračun iz kategorije socijalnog prešao u kategoriju razvojnog, a prvi put u povijesti Županije u 2017. godini ostvaren je višak prihoda u Proračunu, koji je uglavnom dodijeljen općinama za njihove najnužnije potrebe.

Premijer HNŽ-a ocijenio je kako je Vlada posebnu pozornost posvetila donošenju strateško-planskih dokumenata, Razvojne strategije HNŽ-a i Prostornog plana, te donošenju niza drugih zakona koji će HNŽ svrstati u gospodarski konkurentnu regiju.

U ostvarenju tog cilja, značajna je i uloga Zračne luke Mostar za čiji je razvitak i potporu otvaranju novih linija Vlada i ove godine izdvojila 500.000,00 maraka. Naglasio je kako uskoro očekuje prve letove novootvorenim linijama koje će Mostar povezati s drugim gradovima u Europi i svijetu.

Herceg je, također, istaknuo da je obrazovanje u vrhu prioriteta njegove Vlade i da su ulaganja u obrazovanje najisplativije investiranje. Uz stipendiranje i sufinanciranje smještaja studenata u studentske domove, značajne aktivnosti provode se i na projektima energetske učinkovitosti, a cilj je Vlade u sljedećim godinama energetski utopliti i obnoviti sve javne školske i zdravstvene objekte u Županiji.

Od ostalih aktivnosti Vlade, izdvojio je i nedavno usvojeni  Zakon o zaštiti obitelji s djecom za što je u Proračunu osigurano više od 5 milijuna maraka.

Naglasio je kako bi potpora Vlade svim segmentima društva bila još snažnija kada bi došlo do promjene nepravednog Zakona o raspodjeli javnih prihoda. Također je istaknuo  kako je u zadnjih deset godina primjenom postojećeg Zakona, Županija oštećena najmanje za jedan godišnji proračun.

Postojeći Zakon ne podržava većina županija, te stoga očekuje njegovu skoru promjenu koja će podrazumijevati pravičniju raspodjelu prihoda, smatra premijer HNŽ-a.

Posebno se osvrnuo na političke prilike u Bosni i Hercegovini i njihov utjecaj na Županiju.

„Bez poštivanja Odluke Ustavnog suda i izmjena Izbornog zakona nije realno očekivati pozitivne pomake u BiH. Stoga od Vas očekujem da svojim autoritetom utječete na to da ovo pitanje što prije bude riješeno. Rješenje mora biti sukladno Odluci Ustavnog suda i mora zajamčiti svakom konstitutivnom narodu pravo biranja njihovih predstavnika.

Samo tako izabrani i legitimni predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda mogu odgovoriti svim izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na njenom putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Svako odlaganje provedbe Odluke Ustavnog suda i izmjene Izbornog zakona dodatno usložnjava  političke prilike, koči reformske procese i snažno utječe na ukupne prilike u Bosni i Hercegovini'', kazao je  Herceg.

Dodao je kako se nerješavanje ovih pitanja neminovno odražava i na ukupne odnose u Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Hearne zahvalio je predsjedniku Hercegu na čestitkama i izraženoj spremnosti za suradnjom, dodavši kako je cilj njegova posjeta da se kroz razgovor s najodgovornijim ljudima Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije osobno upozna s aktualnim prilikama kako u Gradu tako i u Županiji.

Pozdravio je dosadašnje rezultate rada Vlade ohrabrivši predsjednika Hercega da nastavi započete procese. Govoreći o aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini kazao je kako je evidentan određeni zastoj u provedbi reformi koje su bitne, prije svega za građane, ali i za europski put Bosne i Hercegovine. Iako je jasno da su političke stranke već započele pripreme za opće izbore ove godine, siguran sam  kako još uvijek ima dovoljno vremena da se ostvare svi zacrtani ciljevi.

Slažem se da je nužno provesti  izbornu reformu i osigurati nesmetano održavanje izbora i implementiranje izbornih rezultata.  Na tom tragu, bitan je stalni dijalog i maksimalna odgovornost svih političkih čimbenika, kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija, putem njihovih predstavnika u Bosni i Hercegovini, stalna su potpora ovdašnjim vlastima, a kada je u pitanju Izborni zakon očekujemo i nadamo se pronalasku najboljih kompromisnih rješenja prihvatljivih za sve, osobito kada se radi o izboru za Dom naroda i članove Predsjedništva BiH'', zaključio je Hearne.

Sudionici sastanka zajednički su konstatirali kako dijalog nema alternativu i kako se pri donošenju svih važnih odluka u ovoj zemlji mora uvažiti činjenica da je ovo država tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Predstavnici OKBiH i Magoda: Stvoriti bolje okruženje za vrhunske sportiste i olimpijce

Kordić i Marić primili u nastupni posjet nizozemskog veleposlanika i zapovjednika EUFOR-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo