Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 17:02 |

Crnadak: Nastavak evropskog puta zavisi samo i isključivo od nas

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da Strategija EU za zapadni Balkan definitivno otklanja svaku sumnju da je strateška orijentacija EU proširenje i priključivanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

- Ovo je potvrda snažnog opredjeljenja Brisela i zemalja članica EU, a mislim da nam je to važno, da definitivno mi pripadamo tamo, da BiH i drugi pripadaju Evropskoj uniji, da im je tamo mjesto i da je to put koji ćemo nastaviti i da ćemo tamo na kraju završiti – istaknuo je ministar Crnadak.

Po njegovim riječima, sve mjere i projekti koji su predstavljeni jučer ispred EU, posebno šest glavnih inicijativa, još jače će osnažiti sve učesnike ovog procesa na zapadnom Balkanu i „pomoći će da se što bolje svi skupam pripremimo, institucije u svim ovim zemljama, za proces proširenja“.

Naglasio je da će se s ovakvim pristupom nastaviti i razvoj naših spoljnotrgovinskih odnosa, te dodao da je oko 45 milijardi godišnja razmjena zapadnog Balkana s EU. Crnadak smatra da to najbolje pokazuje da je „dobar put kojim idemo“.    

Podvukao je i da će ovaj novi pristup kroz šest inicijativa i kroz druge mjere i akcije EU biti snažno i finansijski podržan.

- Za nas je značajna stvar da je samo u ovoj godini predviđena predpristupna pomoć u iznosu od jedne milijarde eura i da će ta predpristupna pomoć u naredne tri godine postepeno da raste - naveo je ministar Crnadak.

Naglasio je da je iz ugla BiH važno, "i to je suštinaska stvar koja nam može dati najjači vjetar u leđa, da je EU u prvi plan i na prvo mjesto stavila šest jučer navedenih inicijativa, jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Crnadak smatra da je dobro što je ovo posebno naglašeno, „a posebno za BiH, jer je ovo najveći problem kod nas“.

- Ovo je danas najveći problem u BiH, jer se radi o problemu koji se prelijeva na sve druge segmente društva i zato što je prisutan podjednako i u RS-u i u Federaciji BiH i jedna je od stvari koja najviše opterećuje ljude. Problem s korupcijom se prelijeva i na ekonomiju, i na investicije, i na odlazak mladih ljudi i na jedan osjećaj opšte bezperspektivnosti i pesimizma - ocijenio je ministar vanjskih poslova BiH.

Dodao je da „poruka glasi da se od nas sada, umjesto raznih strategija, planova, očekuje akcija, a to znači optužnice, suđenja, presude, da se ljudima vrati vjera u institucije i u to da će ovdje zaista zavladati pravna država“.    

Ministar Crnadak je kazao da je činjenica da smo možda očekivali malo više preciznije definiranih datuma, „ali ono što je važno je da je jučerašnja poruka iz Brisela da nema nikakvih ograničenja po pitanju brzine i kapaciteta evropskog puta bilo koje od zemalja“. On smatra da je to dobar znak jer „pokazuje da nastavak puta zavisi samo i isključivo od nas“.

- Svako u BiH treba da radi svoj posao, svako treba da pokuša na svom nivou kompetencija i nadležnosti da uradi ono što je do njega. Moramo učiniti sve da u narednom periodu, posebno u izbornoj godini, ne miješamo poslove i aktivnosti važne za evropski put sa dnevnom politikom - naveo je Crnadak.

To je, po njegovom mišljenju, glavna stvar koja može da dovede do brzog napretka.

On kaže da je vrlo precizno jučer rečeno „svaka zemlja, uključujući BiH, kretat će se prema Briselu onoliko koliko želi i koliko može“.

Što se tiče Ministarstva vanjskih poslova, najavio je da će, posebno nakon što bude predat Upitnik, ući u veoma snažnu aktivnost. U okviru tih aktivnosti planirani su i susreti s ministrima zemalja članica EU, „jer nam sada uz konstantan rad s Briselom, predstoji još važnija aktivnost sa glavnim gradovima, da dobijemo podršku od svake zemlje članice“.

Najavio je u narednih nekoliko sedmica susrete s ministrima vanjskih poslova Austrije, Njemačke, Hrvatske i Mađarske.

Ministar Crnadak je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da je tačno da je BiH prije 10 godina bila lider na evropskom putu, kao što danas Srbija i Crna Gora predvode ovu aktivnost, koje su najdalje otišle i najdublje su u tom procesu.           

- Isto tako smo mi prije 10 godina bili lideri. To je tačno. Ali moram podsjetiti da taj zastoj traje do 2014. godine. Nakon izbora se proces oživljava i od 2015. do danas se samo išlo ka gore. Mi smo taj procjep smanjili – ustvrdio je ministar Crnadak.

Po njegovim riječima, ova vlast može da bude odgovorna zato što nije išla još brže, „što se nije još bolje dogovarala, što nije 2017. bila jednako dobra kao 2016. godina, ali ne može nositi teret odgovornosti na isti način kao oni što su vladali do 2014. godine“.  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'