Svijet     | 07.02.2018. 18:50 |

WHO: 54 pacijenta umrli čekajući dozvolu Izraela da budu izmješteni na liječenje

FENA Internet

JERUSALEM, 7. februara (FENA) - Ukupno 54 palestinska pacijenata su umrli čekajući odobrenje Izraela da budu izmješteni iz Gaze, saopćila je u svom izvještaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Wafa. 

To su naveli u mjesečnom izvještaju o pristupu zdravstvenoj njezi pacijenata iz pojasa Gaze, te dodali da je 85 posto onih koji su umrli trebalo imati tretman u bolnicama izvan okupiranog područja, a radilo se o pacijentima kod kojih se sumnjalo na kancer.

Prošle godine najmanje pacijenata dobilo je odobrenje još od 2008. godine, kada je započeo monitoring broja pacijenata kojima treba izmještanje iz kriznog područja. 

Navode da je 54 posto zahtjeva za izlazak iz Gaze preko Beit Hanouna u sjevernoj Gazi bilo prihvaćeno. U decembru je 48 posto pacijenata odbijeno. 

Od ukupno 2.170 zahtjeva, 54,2 posto je odobreno, 2,6 posto odbijeno, a za 45 zahtijeva nije dat odgovor izraelskih vlasti. 

Tri od pet  zahtjeva za pratnju pacijenata su također odbijeni. Za 11 pacijenata Izrael je tražio da budu saslušani od strane izraelskih sigurnosnih snaga samo u decembru, a od tih 11, petoro je dobilo dozvolu da idu na liječenje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak i boravak u BiH za tri državljana Palestine

Afrička unija pozvala svjetske sile da hitno nametnu mir i garantuju prava palestinskog naroda

Palestinski premijer podnio ostavku predsjedniku Abbasu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo