Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 07.02.2018. 18:48 |

Johannes Hahn ohrabruje dijalog Srbije i Hrvatske u interesu stabilnosti regije

FENA Agencije

 

BEOGRAD, 7. veljače (FENA) - Povjerenik EU-a za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je u srijedu u Beogradu poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako cijeni njegov prijedlog o šestomjesečnom moratoriju na teme iz prošlosti kao doprinos odnosima s Hrvatskom.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s Vučićem, Hahn je ocijenio kako "ovoj regiji nisu potrebni samo političari, već državnici".

"Potrebno je gledati u daleskosežnu perspektivu, ponekad prešutjeti neko pitanje da biste napredovali i upravo to cijenim kao doprinos", rekao je europski povjerenik, prenosi Hina.

Vučić je u intervjuu za tjednik Globus uoči posjeta Hrvatskoj najavljenog za 12. i 13. veljače rekao da bi najbolje bilo da se Hrvatska i Srbija, kada je riječ o traumatičnim temama iz prošlosti koje izazivaju najviše napetosti u odnosima, dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vrijeme, primjerice šest mjeseci. Rekao je da će to na njihovom sastanku predložiti i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Hahn je sugerirao kako je "za početak" potrebno da Hrvatska i Srbija imaju korektne dobrosusjedske odnose, naglasivši da su to dvije za regiju vrlo važne države.

"Riječ je o dvije važne zemlje i dobro je da te one imaju korektne odnose na kojima se dalje može graditi budućnost, zejdničke inicijative i akcije", rekao je Hahn.

Srbijanski šef države izjavio je na tiskovnoj konferenciji s Hahnom kako je "iznenađen i zaprepašten" izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prilikom najavljenog posjeta Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti.

"Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu reći je - da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo izgubiti. To bih mogao potkrijepiti tisućama svakovrsnih i teških argumenata", rekao je Vučić novinarima.

Nakon razgovora s  Johannesom Hahnom, Vučić je ponovio raniju poruku kako u posjet Hrvatskoj odlazi u "dobroj vjeri", te da će uz njega u izaslanstvu biti stručnjaci koji žele rješavati i pitanja iz prošlosti, ali da je namjera prije svega razgovarati o budućnosti. 

Vučić je rekao da ne strahuje od prosvjeda najavljenih u povodu njegova dolaska u Zagreb.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu