Najave     | 08.02.2018. 07:34 |

Danas redovna sjednica VSTV-a BiH, zasjedanja svake sedmice do kraja februara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Redovna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazana je za danas, na kojoj bi, između ostalog, trebale biti razmatrane Izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKPBiH).

Prema prijedlogu dnevnog reda, VSTVBiH bi se, istovremeno, trebao očitovati o Preporukama TAIEX ekspertske Peer Review Misije u BiH o procedurama i kriterijima za imenovanje sudija i tužitelja.

Peer Review su preporuke Evropske komisije koje se, između ostalog, odnose na unapređenje postupka imenovanja putem izmjena Zakona o VSTV-u BiH.

Na dnevnom redu je i Informacija o sastanku u Kantonalnom sudu Sarajevo od 19. januara, te donošenje odluka o prestanku mandata određenom broju nositelja pravosudnih funkcija, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Iz VSTV-a napominju kako će do kraja ovog mjeseca sjednice tog regulatornog tijela biti održavane svake sedmice kako bi bili ispoštovani rokovi sadržani u Akcionom planu, kao i  dinamika u vezi s preporukama Evropske komisije koje se odnose na rad pravosuđa u BiH.

Tako je održavanje sjednica VSTV-a BiH planirano za 15., 22. i 27. februar.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo