Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 12:49 |

Vlada HNŽ-a imenovala pregovarački tim

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 8. veljače (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) imenovala je pregovarački tim koji će 26. veljače otpočeti proces pregovaranja s predstavnicima sindikata o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu.

Na čelu pregovaračkoga tima je županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica, a njegov je zamjenik ministar financija u HNŽ-u Adnan Faladžić.

Članovi tima su direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zapadnoheregovake županije (ZHŽ) Vilson Crnjac, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a Ante Baković, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" Mostar Zlatko Guzin, direktor Opće bolnice Konjic Suzana Sokolović - Begić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić i ravnatelj Doma zdravlja "Stari grad" Mostar Bajro Sarić.

Po riječima glasnogovornika županijske vlade Pere Pavlovića, očekuje se da i Federalno ministarstvo zdravstva dostavi prijedlog svoga člana, kao jedanaestog u pregovaračkom timu.

Podsjetimo, razmatrajući informaciju o zahtjevima sindikata djelatnika u zdravstvu i zdravstvenih djelatnika te njihove najave za štrajk, Vlada HNŽ-a je 19. siječnja usuglasila da se 26. veljače krene u proces pregovaranja s predstavnicima sindikata.

Sukladno toj odluci, 31. siječnja održan je radni sastanak čiji su domaćini bili predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica.

Sastanku su nazočili predstavnici županijskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstva financija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, predstavnici osnivača zdravstvenih ustanova općine i Grad Mostar, zatim menadžment zdravstvenih ustanova i predstavnika suosnivača (Vlada FBiH, predstavnici vlada Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja).

Na tom sastanku predstavljeno je stanje u kojem se nalazi zdravstveni sustav u HNŽ-u. Također je pozdravljena i podržana odluka županijske vlade da proces pregovora sa sindikatima otpočne 26. veljače.

- Na sastanku je zatraženo od svih sudionika, a posebice menadžmenta zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravalja, da u postojećim financijskim okvirima racionaliziraju poslovanje i drugim modelima ostvare uštede kako bi se osigurala materijalna pretpostavka iz koje bi se moglo krenuti u udovoljavanju barem dijela zahtjeva sindikata zdravstvenih djelatnika i zdravstvenih djelatnika - podsjetio je Pavlović.

Dodao je kako je time Vlada HNŽ-a ispunila sve potrebne predradnje koje su u skladu sa zahtjevima sindikata i u skladu sa zakonom koji regulira pitanje štrajka, te sukladno tome očekuje da proces pregovaranja krene 26. veljače.

Pavlović je izrazio uvjerenje kako će se u okviru pregovora naći rješenje prihvatljivo za sve strane, a koje će biti na dobrobit svih građana županije, korisnika zdravstvenih usluga.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Izaslanstvo Lovačkog saveza Herceg-Bosne kod predsjednice Vlade HNŽ-a

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu