Regija     | 08.02.2018. 15:04 |

Hrvatski dužnosnici oštro osudili Vulinovu izjavu

FENA Agencije

ZAGREB, 8. veljače (FENA) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Godran Jandroković ocijenio je u četvrtak da je izjava srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je rekao da ustaštvo i ustaše nikada nisu izašle iz politike i javnog života Hrvatske i da očekuje da će predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagrebu dočekati ustaše na trgovima i pokušati doći do njega - veoma destruktivan signal koji  može pokvariti sve napore koji su dosad učinjeni da bi do tog susreta uopće došlo.

"To je izjava koja svakako ne doprinosi pozitivnom ozračju koje bi trebalo biti vezano uz posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. To su signali koji su vrlo destruktivni i koji mogu pokvariti sve napore koji su dosad učinjeni da bi do tog susreta uopće došlo i da bi on dao određeni pozitivan rezultat. Tako da je to posao koji bi sam predsjednik Srbije odraditi jer je njegov blizak suradnik, dakle, morao bi reći svojim suradnicima da paze što govore", komentirao je Jandroković novinarima nakon sjednice hrvatske vlade, prenosi Hina. 

 Istog je stava i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić koji također smatra da bi se predsjednik Srbije morao očitovati o izjavama svojih ministara, i Vulina i srpskog ministra vanjskih poslova Ivica Dačića.

 Vulinovu izjavu po kojoj će Vučića u Hrvatskoj dočekati hrpa ustaša na trgovima, komentirao je novinarima i ministar uprave Lovro Kuščević.

 "Bože sačuvaj, u Hrvatskoj ne postoje ustaše, ne postoje partizani, postoje samo hrvatski domoljubi, hrvatski građani i sasvim sigurno je zajamčena sigurnost svakom stranom državljaninu koji posjeti Hrvatsku", rekao je Kuščević.

 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako u Hrvatskoj nigdje ne vidi ustaše, te da pretjerivanjem smatra izjave srbijanskog ministra Vulina.

 "Mislim da ne treba slati takve poruke, to naprosto nije tako, ja u Hrvatskoj ne vidim nigdje ustaše, i mislim da, što se toga tiče, da je to stvarno pretjerivanje", rekao je pred Banskim dvorima Bošnjaković novinarima. 

 Kako su prenijeli srbijanski mediji, ministar obrane Vulin u četvrtak je novinarima rekao da "Aleksandar Vučić ide u Hrvatsku da bi se borio za položaj Srba u toj državi i pokušao poboljšati odnose dvije zemlje, a bit će, nažalost, dočekan s ustašama i pričama o ratnoj šteti".

"Rekao sam Vučiću da ne treba ići u Hrvatsku u ovoj atmosferi i na način na koji ga dočekuju. Ne vjerujem u iskrenost Hrvatske i želju da se poprave naši odnosi", rekao je.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Puhovski: U srijedu navečer ni približno se neće znati konačni rezultat

Od ponoći u Hrvatskoj na snazi izborna šutnja

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!