Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 08.02.2018. 15:21 |

Književno veče u okviru projekta 'Žene pjesnikinje'

FENA

ZENICA, 8. februara (FENA) - U okviru projekta "Žene pjesnikinje", kojeg realizira Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Zenica, na četvrtoj književnoj večeri predstavila se zenička pjesnikinja Emina Selimović. Mlada pjesnikinja je prezentirala svoje nagrađene i nove pjesme, koje su objavljivane u bosanskohercegovačkim časopisima "Lingvazin", "Život", "Diwan", te u zagrebačkom časopisu "Poezija". 

Za zbirku poezije "Genocid u Crazy Horseu", koja je objavljena 2016. godine u izdavačkoj kući "Dobra knjiga", Emina Selimović je dobila prvu nagradu na "Ratkovićevim večerima poezije" u Bijelom Polju, Republika Crna Gora, a ove godine objaviti će i svoju drugu knjigu poezije.

- Književnost je jedna vrsta estetske i etičke odgovornosti, a etička očitost nalaže da čovjekovoj odgovornosti nema granica. Zbog toga stihom se kazujem da 'u vremenu će se održati samo stvari koje nisu od vremena' - istakla je pjesnikinja Emina Selimović.

Osim pisanja poezije sudjeluje i na pjesničkim manifestacijama te piše naučne radove, a  sudjelovala je i na naučnom skupu "Posljednja bosanska zima" o hrvatskoj književnici Jozefini Dautbegovi, zatim interdisciplinarnoj učionici "Trauma, pamćenje i ozdravljenje" u Jajcu, pjesničkoj manifestaciji o književniku Iliji Ladinu, naučnim skupovima o Ivi Andriću u Travniku, o djelima Hasana Kikića u Gradačcu, skupu o Vojislavu Vujanoviću u Tešnju, zagrebačkom "Pjesničkom festivalu SUR" u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, te spomenutoj manifestaciji u Bijelom Polju.

Promotori književne večeri bili su književnik Adnadin Jašarević i pedagog-psiholog Lejla Agić, a moderator Faruk Kadrić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U sklopu Šantićevih večeri poezije održana poetsko-glazbena večer "Posestrime Aleksi"

Izložba 'Stara Bosna' otvorena u Banja Luci povodom Dana državnosti BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'