Ekonomija     | 08.02.2018. 16:46 |

Huremović: Kategorija trgovac-pojedinac legalizuje pijačnu trgovinu (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH uvedena je nova kategorija trgovca, trgovac-pojedinac, koji isključivo ličnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan trgovine.

Kako je kazala pomoćnica ministra trgovine i turizma TK Dželmina Huremović, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH stupio je na snagu u oktobru 2017. godine, a donesen je u skladu s obavezama koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim se između ostalog garantuje sloboda protoka roba i usluga, ali i suzbijanje sive ekonomije.

Huremović ističe da je kategorijom trgovac – pojedinac omogućeno da fizička lica koja se bave trgovinom na pijacama budu uvedena u legalne tokove ekonomije, te da je Ministarstvo organizovalo sastanak na koji su pozvani svi relevantni faktori - institucije koje će raditi na provođenju Zakona i kontroli njegove primjene.

- S obzirom da je nakon stupanja na snagu Zakona došlo do brojnih upita i nedoumica vezanih za njegovo tumačenje, mi smo kao odgovorno ministarstvo preuzeli na sebe obavezu da organizujemo sastanak kojem su prisustvovali predstavnici federalnog ministarstva s inspekcijskih službi na svim nivoima i naravno općinskih službi koje rade na izdavanju odobrenja za rad trgovcima-pojedincima – kazala je pomoćnica ministra.

Ističe da je jedan od osnovnih problema što vlasnici pijaca nisu obezbijedili uslove za legalizaciju pijaca, tako da su pijačni prodavci koji žele da se registruju suočeni s problemom da se ne mogu registrovati ili sklopiti ugovor i predugovor s organizatorom pijace.

- Zašto nisu legalizovani je kompleksno pitanje. Problemi su vezani za imovinsko – pravne odnose, upotrebnu dozvolu i neispunjavanje minimalnih tehničkih uslova – objasnila je Huremović.  

Na području Tuzlanskog kantona organizovana je pijačna prodaja na 27 lokacija, od kojih je samo sedam legalizovano. Huremović dodaje da je rješenje tog problema najviše odgovornost lokalnih zajednica, s obzirom na to da je većina organizatora pijaca u vlasništvu lokalnih zajednica.   

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1440

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1QzdTVECiL74M_f7KrOEKmPIDPIsbat70?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo