Kultura     | 08.02.2018. 17:01 |

Knjiga 'Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH' Selme Rizvić (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Prva multimedijalna knjiga u Bosni i Hercegovini "Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH" autorice Selme Rizvić predstavljena je danas u Historijskom muzeju.

Promotori knjige Adnan Busuladžić s Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Haris Šupić s Odsjeka za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kazali su da to pionirsko djelo autorice Rizvić ima veliki značaj značaj za BiH.

Busuladžić je kazao da je knjiga namijenjena stručnjacima koji se bave zaštitom kulturno-historijskih spomenika, arheolozima, arhitektima, konzervatorima, etnolozima, historičarima.

Naveo je da je u knjizi prezentirano 17 projekata, različite kategorije i prirode, od etnoloških predmeta do građevinskih historijskih zdanja koja su kroz rekonstrukciju, digitalizaciju i prezentaciju dokumentirani u ovoj knjizi. Time je olakšan pristup izučavanja kulturnog naslijeđa BiH.

- Ova knjiga je bitna jer pionirski prezentira nove tehnologije zahvaljujući domaćim resursima, sa Elektrotehničkim fakultetom i ljudima koji žive i rade u BiH, tako da će ona polučiti rezultate u praktičnim saznanjima i spašavanju i korištenju historijskog blaga – istakao je Busuladžić.

Za Šupića knjiga nije važna samo s aspekta digitalizacije kulturnog naslijeđa, nego općenito s aspekta primjene informacionih tehnologija u puno širem kontekstu, uključujući medicinu i obrazovanje, budući da se metode i pristupi prezentirani u ovoj knjizi mogu koristiti u različitim oblastima.

- Knjiga predstavlja izuzetno važno prikupljeno stručno iskustvo za implementaciju i budućih projekata ne samo u digitalizaciji kulturnog naslijeđa, nego i u mnogim drugim sferama koje se temelje na informacionim tehnologijama – naglasio je on.   

Autorica Rizvić u knjizi predstavlja rad istraživačke grupe Sarajevo Graphics Group s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, na prikazu kulturnog naslijeđa BiH putem digitalnih tehnologija.

Riječ je o multimedijalnim prezentacijama kulturnih spomenika i muzejskih postavki, tako da je i sama knjiga multimedijalna, budući da se iz elektronske verzije koja je dostupna besplatno online mogu pogledati web stranice projekata i filmovi o njima.

- Knjiga ima prikaz tehnologija, kako su se mijenjale kroz godine i kako smo mi istraživači napredovali u radu sa tim tehnologijama. Knjiga posjeduje virtualne muzeje bosanskih tradicionalnih predmeta butmirske kulture, rekonstrukciju Tašlihana, Bijelu tabiju, stećak iz Donje Zgošće, Isabegov vakuf-Mevlevijska tekija – kazala je.

Knjiga je multimedijalna, elektronska je i dostupna online besplatno.       

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1442

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gtaeay9JeCLfOVsqJEGRMnz_HD0KBRG9?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo