Ekonomija     | 08.02.2018. 17:15 |

Šarović: BiH bi do ljeta 2018. trebala biti primljena u WTO

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je u Ženevi prisustvovao završnim pregovorima o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), izjavio je novinarima danas u Sarajevu da smo blizu članstva u WTO.    

- Od dva koraka na ovim pregovorima jučer u Ženevi, učinili smo prvi korak i zaista smo blizu članstva u WTO. To znači da smo završili pregovore o pristupu tržištu sa Ukrajinom, što je značajan pomak. Bosni i Hercegovini kao prepreka ostaju još pregovori sa Rusijom, sa kojom smo završili pola posla, obzirom da smo se usaglasili po pitanju pravila, odnosno odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, odnosno mogućnosti da u BiH ruske kompanije mogu da prodaju i da bude označeno gorivo sa većim kvalitetom - pojasnio je Šarović.

Dodao je da je sa Brazilom ostala sporna samo jedna tarifna linija, a radi se o iskoštenom, odnosno pilećem mesu. Šarović kaže kako misli da smo sa Brazilom vrlo blizu konačnog dogovora.

Napominje da smo od tri zemlje završili aktivnosti sa jednom od njih.

- Ako mogu da prenesem opšti utisak sa sesije sa više od 50 ambasadora koji su prisustvovali jučerašnjoj radnoj grupi, dobili smo podršku za prijem Bosne i Hercegovine od svih vodećih sila - kazao je ministar Šarović.

Naglasio je da drugi dokument koji je jučer usvojen, i možda ima i najveću snagu, je akcioni plan, odnosno mapa puta za prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Pojasnio je da to, u suštini znači da su članice WTO-a prihvatile akcioni plan koji predviđa da BiH bude primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju do ljeta 2018. godine.

- Ne do kraja godine, kako smo mi ranije stalno govorili. Znači i prije izbora i prije godišnjih praznika, kako bi se uhvatio ritam zasjedanja Parlamentarne skupštine BiH, jer ovaj dokument, pored članica WTO-a, treba da prihvate i nadležne institucije u BiH, a na kraju da ga ratifikuje parlament BiH - naveo je Šarović.

Po njegovim riječima, do kraja marta treba da se završe svi preostali pregovori, „s obzirom da smo zakonodavni dio završili“. To su pregovori sa Rusijom i sa Brazilom.

- Sa Rusijom nam ostaje dogovor oko pristupa tržištu i tarifne linije za koje je zainteresirana ruska strana, prije svega iz oblasti poljoprivrede - kazao je Šarović.

Izrazio je zadovoljstvo „što smo još bliže WTO-u nego što smo bili prije par dana“, napomenuvši da će Ministarstvo aktivno raditi u narednim sedmicama.

Pregovarački tim BiH je i danas i sutra u Ženevi i nastavljaju da rade kako bi pripremili tehnički dio.

- Kada u martu, a uvjereni smo da će se to desiti, završimo bilateralne pregovore, neophodno nam je najmanje tri mjeseca tehničkih priprema sa administracijom WTO kako bi BiH u junu mjesecu, prije godišnjih odmora, bila primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju -  zaključio je ministar Mirko Šarović.      

               

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Zvizdić: Najavljena odluka o otvaranju pregovora za članstvo u EU produkt odgovorne politike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo