Bosna i Hercegovina     | 09.02.2018. 11:25 |

U Sloveniji predpremijerno predstavljan film 'Bosanski brdski konj'

FENA Lejla Alibegović - Šovšić

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Film "Bosanski brdski konj“ u režiji Mojce Recek, koji je urađen u produkciji Slovenačke televizije - Centar u Mariboru, a govori o istorijatu ove pasmine, imao je početkom februara svoju predpremijeru u Zagorju ob Savi, u prisustvu brojnih posjetilaca iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Jedan dio filma sniman je u BiH na ergeli "Žiga“, zatim na Sjemeću gdje je snimljen ostatak konja nekadašnje ergele "Borike“, potom u kovačnici potkivača Fadila Smajića iz okoline Visokog, sedlarskoj radnji Mirsada Hrustanovića iz Travnika, u samardžijskoj radnji Josipa Levarde iz okoline Travnika i na kraju u kući Zirafete Karić iz sela Višnjeva ispod Vlašića.

- Bio je lijep i uzbudljiv doživljaj gledati konje kako jure po brežuljkastim predjelima, potkivača kako vješto obrađuje kopita konja i stavlja na njih nove potkove, ili pak Zirafetu kako vješto, na kućnom pragu, tka vunene pokrivače i druge predmete za konjsku opremu - kaže vlasnik ergele "Žiga" Enver Žiga.

Drugi dio filma snimljen je u Sloveniji na ergeli "Planido“ te na Biotehničkom i Veterinarskom fakultetu.

-Film sadrži sve bitne elemente koji govore o istorijatu bosanskog brdskog konja, nastanku pasmine, njenom zlatnom dobu i sadašnjem stanju uzgoja - rekao je Feni Žiga, koji je bio vođa bh. delegacije na predpremijeri.

Prisustvovali su brojni uzgajivača i ljubitelji bosanskog brdskog konja te ugledni profesori, a u auli ispred sale Delavneg doma upriličena je izložba fotografija posvećenih bosanskom brdskom konju koje je radio umjetnički fotograf Branko Klančar.

Bosanski-brdski konj je jedina bosanskohercegovačka autohtona pasmina konja. Riječ je o konju čelične tjelesne građe, nesrazmjerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti. Danas se ta pasmina suočava s nestankom, te su nužni koordinirani napori kako bi se dostiglo njeno optimalno brojčano stanje. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo