Svijet     | 09.02.2018. 12:56 |

Turska izdala potjernice za Serpil Kemalbay i još 16 prokurdskih aktivista

FENA Internet

ANKARA, 9. februara (FENA) - Turska državna novinska agencija Anadolija javila je u petak da su vlasti izdale potjernice za kopredsjednicom prokurdske stranke i 16 ostalih aktivista jer su se javno usprotivili turskoj vojnoj ofanzivi u sjevernoj Siriji.

Anadolija prenosi da su predsjedavajuća Narodne demokratske stranke (HDP), Serpil Kemalbay, i ostali aktivisti traženi zbog ispitivanja o čitanju deklaracije protiv vojne operacije tokom konferencije održane prošle sedmice.

Kopredsjedavajući stranke, Selahattin Demirtas, uhapšen je prošle godine, pod optužbama za veze s kurdskim pobunjenicima. 

Turske vlasti uhapsile su na stotine osoba u protekle dvije sedmice zbog navodnog učešća u terorističkoj propagandi javnim protivljenjem turskoj vojnoj ofanzivi u sirijskoj enklavi Afrin, koja ima za cilj poraziti sirijsku kurdsku miliciju. Ankara tvrdi da je ta milicija produžena ruka pobunjenika koji se bore protiv turskih vlasti. 

Potjernica za Kemalbay dolazi u vrijeme dok se HDP priprema da održi kongres u nedjelju kako bi izabrala novo rukovodstvo, prenosi AP. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije