Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 09.02.2018. 20:16 |

Predstavljena knjiga 'Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.'

FENA

MOSTAR, 9. veljače (FENA) - Knjiga "Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.", autora Tihomira Dujmovića predstavljena je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Autor knjige Tihomir Dujmović u izjavi za novinare kazao je kako je riječ o knjizi koja analizira sudbinu novinara iz vremena Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i koja donosi "jezivu statistiku" i poimenični popis svih novinara koji su tada pisali.

Po Dujmovićevim riječima za vrijeme NDH-a djelovala su 352 novinara od kojih je 40 ubijeno, 38 su ubili hrvatski komunisti nakon 8. svibnja 1945. godine, a dvojicu su ubile ustaše.

Knjiga donosi temeljitu analizu pisanja tiska u to vrijeme, radijskog programa, te poimeničnu sudbinu svakog od novinara koji je bio član tadašnjeg novinarskog društva.

Govoreći o sudbini novinara Dujmović je kazao kako je 101 novinar dobio doživotnu zabranu pisanja, 100 ih je pobjeglo izvan granica svoje zemlje, 66 ih je pod prisilom promijenilo profesiju, a od njih 352 samo je 27 dobilo pravo ponovnog pisanja, s tim da su četiri bila fotoreportera.

- Hrvatska novinarska scena u to vrijeme izbrisana je preko 90 posto. Ne postoji takav primjer u Europi, niti jedan narod nije prošao takvu tragediju - kazao je Dujmović.

Govoreći o knjizi Dujmović pojasnio je kako u drugom dijelu knjige donosi stradanja novinara sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

- Nakon pada hrvatskog proljeća pedeset novinara je završilo na suđenju, stotine urednika i članova uredničkih vijeća širom Hrvatske izbačeno je sa svojih mjesta, na crnim listama se našlo 170 publicističkih imena, te su otjerani u dvadesetogodišnju šutnju – kazao je Dujmović, dodavši kako je od 1945. do 1972. zabranjen rad 501 novinaru.

Na samom kraju knjige "Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995." navedeni su novinari stradali za vrijeme rata u Republici Hrvatskoj (Domovinski rat).

- Jako se malo zna da je ubijeno 18 novinara u prva četiri mjeseca rata. Stotinu novinara je uhićeno, pretučeno, maltretirano, a ništa o tome ne znamo, 35 ih je ranjeno, od čega 20-ak teško. Nemamo knjiga o tome - zaključio je Tihomir Dujmović.

Inače, Tihomir Dujmović široj javnosti poznat kao autor knjiga "Tko mi zabranjuje kolumne?" i "Hrvatska u raljama djece komunizma". Iako je diplomirani pravnik, novinarstvom se bavi još od studenskih dana, radeći u informativnim emisijama Omladinskog radija, a od devedesetih radio je u Globusu, na Trećem programu hrvatskog radija, Nedjeljnoj Dalmaciji, Slobodnoj Dalmaciji, bio je dopisnik hrvatske redakcije Deutsche Wellea, Glasa Slavonije, urednikom lista za iseljenike "Matica", potom urednikom Plavog radija, te Radio Trsta u Rijeci, kolumnist Večernjeg lista do autorstva u TV talk showa Opasne veze i Intervju tjedna na Z1, te suradnik na HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije